Studiu: Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul celor vaccinaţi împotriva COVID-19

1 ilustratie regina maria jpg jpeg

Studiul desf─â┼čurat de Regina Maria pentru a urm─âri r─âspunsul imun post vaccinare ├«mpotriva Covid-19 a finalizat faza a III-a, care analizeaz─â prezen┼úa anticorpilor la 6 luni de la prima doz─â.

Reţeaua de sănătate Regina Maria anunţă rezultatele celei de-a treia etape a studiului ce evaluează răspunsul imun post-vaccinal. Această etapă continuă cercetarea lansată de Reţea în luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilorpentru a estima răspunsul imun post-vaccinare.

Dup─â debutul primei etape de vaccinare, Regina Maria a ├«nrolat ├«n acest studiu un e┼čantion de 395de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment ├«n campania public─â de vaccinare. 

Faza a III-a a studiului a constat ├«n m─âsurarea titrului de anticorpi la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, ├«n mod similar cu monitorizarea serologic─â aplicat─â ├«n studiile clinice. ├Än aceast─â faz─â, pentru a putea fi urm─ârit─â dinamica serologic─â postvaccinare, a fost m─âsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologic─â marca Roche, care se bazeaz─â pe tehnica chemiluminiscen┼úei. 

ÔÇ×Cea de-a treia faz─â a studiului nostru este foarte important─â pentru c─â ne arat─â cantitatea de anticorpi prezent─â la 6 luni dup─â vaccinarea antiSARS-CoV-2 ├«n serurile recoltate de la participan┼úii ├«n studiu. Datele noastre arat─â c─â, ├«n acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmeaz─â o traiectorie stabil─â, f─âr─â sc─âderile pe care le-am ├«nt├ólnit ├«n faza a doua a studiului, la 3 luni de la ├«nceperea schemei de vaccinare. ├Än continuare majoritatea participan┼úilor prezint─â anticorpi anti SARS-CoV-2.Amintesc aici faptul c─â valoarea de referin┼ú─â analizat─â de noi ├«n cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care dep─â┼česc acest prag indic─â prezen┼úa anticorpilor specifici ├«n e┼čantionul de produs biologic analizatÔÇŁ, a men┼úionat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicin─â de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Datele din studiul arat─â c─â, dup─â 6 luni de la prima doz─â de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru ├«ntrege┼čantionul de pacien┼úi analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml.Aceasta valoare este una ├«mbucur─âtoare, pentru c─â r─âm├óne la un nivel ridicat┼či poate indicaprotec┼úia├«n fa┼úa virusului.

Ceea ce se remarc─â, din nou, este c─â ├«n cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi r─âm├óne mai ridicat─â dec├ót ├«n cazul pacien┼úilor care nu au trecut prin boal─â, situ├óndu-se ├«n jurul valorii de 2.422 U/ml. 

Nivel stabil de anticorpi la 6 luni de la prima doz─â de vaccin

O concluzie interesant─â remarcat─â de speciali┼čti arat─â c─â, de┼či cantitatea de anticorpi generat─â de vaccin ├«mpotriva SARS-CoV-2 scade ├«n timp, aceasta ajunge s─â se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, ├«n timp ce, la 90 de zile, sc─âderea era accentuat─â, de 66%, ajung├ónd la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarc├óndu-se o stabilizare fa┼ú─â de ultimele3 luni, cu o sc─âdere de doar 41%. 

Vaccinurile rămân eficiente în protecţia împotriva SARS-CoV-2

Datele ┼čtiin┼úifice ne arat─â c─â, ├«n orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade ├«n timp, f─âr─â a afecta eficien┼úa general─â ├«n fa┼úa bolilor. Acelea┼či rezultate se ├«nregistreaz─â ┼či ├«n cazul actualelor vaccinuri ├«mpotriva SARS-CoV-2. ├Än ciuda acestei sc─âderi a titrului de anticorpi, r─âspunsul imun ├«n fa┼úa virusului r─âm├óne puternic, protej├óndu-i pe cei vaccina┼úi de forme severe, potrivit unui studiu publicat ├«n celebra revist─â Lancet.   Acestedate sunt sus┼úinute ┼či de concluziile studiului, care arat─â c─â r─âspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care ofer─â protec┼úie.

ÔÇ×Analizele pe care le-am derulat ├«n aceste 6 luni demonstreaz─â c─â, al─âturi de vaccinare, men┼úinerea m─âsurilor de protec┼úie, deja ┼čtiute (purtarea m─â┼čtii medicale, sp─âlarea m├óinilor, evitarea aglomera┼úiei) ne ajut─â s─â ne protej─âm chiar ┼či ├«n fa┼úa muta┼úiilor virusuluiSARS-CoV-2. Totodat─â, o a treia doz─â de vaccinpoate cre┼čte cantitatea de anticorpi, mai ales la persoanele cu imunitate sc─âzut─â, care astfel sunt mai bine protejate ├«n fa┼úa tuturor muta┼úiilor virusului.ÔÇŁ,a afirmat Gabriel Gurgu┼ú─â, Medic Specialist Boli Infec┼úioase, Re┼úeaua de s─ân─âtate Regina Maria.

Un rezultat ├«mbucur─âtor desprins din studiu arat─â c─â, ├«n cazul a 35 de persoane ├«nrolate ├«n grupul de cercetare, au fost ├«nregistrate cre┼čteri ale nivelului de anticorpi. Dintre ace┼čtia, 9 persoane au declarat c─â au intrat ├«n contact cu persoane pozitive, ├«ns─â niciunul dintre ei nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. ├Än plus, numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome u┼čoare de infec┼úie respiratorie┼či nu au necesitat spitalizare. 

Un alt rezultat demn de men┼úionat este faptul c─â 6 persoane din lotul la care s-au ├«nregistrat cre┼čteri ale nivelului de anticorpi au declarat c─â au c─âl─âtorit ├«n zone cu risc epidemiologic ridicat, ├«n timp ce alte 7 persoane au men┼úionat c─â au participat la evenimente cu un num─âr ridicat de persoane. 

ÔÇ×Dintre participan┼úii la studiucare au ├«nregistrat cre┼čteri ale nivelului de anticorpi├«ntre ultimele determin─âri (la 3, respectiv 6 luni), jum─âtate (18 persoane) au raportat trecerea printr-o situa┼úie cu risc (contact cu caz COVID-19, c─âl─âtorie etc.) sau prezen┼úa simptomatologiei u┼čoare. Exist─â posibilitatea ca expunerea la virus circulant s─âstimuleze astfel producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protec┼úia pe care o au persoanele vaccinate.ÔÇŁ,a explicat Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

Concluziile studiului indic─â eficien┼úa vaccinului,care poate proteja pacien┼úii de forme severe ┼či grave ale infec┼úiei. ┼×i Ministerul S─ân─ât─â┼úii a prezentat date, agregate anonimizat din Coronaforms ┼či Registrul Na┼úional al Vaccin─ârii, care arat─â c─â persoanele vaccinate sunt de 10 ori mai protejate ├«mpotriva bolii Covid-19 ┼či au ┼čanse de 12 ori mai mici s─â fac─â o form─â grav─â de boal─â. 

Datele din studiu sunt aliniate cu cercet─ârile interna┼úionale, dovedind faptul c─â vaccinurile ├«mpotriva SARS-CoV-2 reduc semnificativ riscul de deces, de forme grave ┼či severe ale bolii, ceea ce ar putea conduce la un val epidemic nu at├ót de agresiv ca cele precedente, ├«n cazul persoanelor vaccinate.