Studiu: Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul celor vaccinaţi împotriva COVID-19

1 ilustratie regina maria jpg jpeg

Studiul desfăşurat de Regina Maria pentru a urmări răspunsul imun post vaccinare împotriva Covid-19 a finalizat faza a III-a, care analizează prezenţa anticorpilor la 6 luni de la prima doză.

Reţeaua de sănătate Regina Maria anunţă rezultatele celei de-a treia etape a studiului ce evaluează răspunsul imun post-vaccinal. Această etapă continuă cercetarea lansată de Reţea în luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilorpentru a estima răspunsul imun post-vaccinare.

După debutul primei etape de vaccinare, Regina Maria a înrolat în acest studiu un eşantion de 395de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare. 

Faza a III-a a studiului a constat în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. În această fază, pentru a putea fi urmărită dinamica serologică postvaccinare, a fost măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, care se bazează pe tehnica chemiluminiscenţei. 

„Cea de-a treia fază a studiului nostru este foarte importantă pentru că ne arată cantitatea de anticorpi prezentă la 6 luni după vaccinarea antiSARS-CoV-2 în serurile recoltate de la participanţii în studiu. Datele noastre arată că, în acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmează o traiectorie stabilă, fără scăderile pe care le-am întâlnit în faza a doua a studiului, la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare. În continuare majoritatea participanţilor prezintă anticorpi anti SARS-CoV-2.Amintesc aici faptul că valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat”, a menţionat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Datele din studiul arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întregeşantionul de pacienţi analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml.Aceasta valoare este una îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicatşi poate indicaprotecţiaîn faţa virusului.

Ceea ce se remarcă, din nou, este că în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienţilor care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml. 

Nivel stabil de anticorpi la 6 luni de la prima doză de vaccin

O concluzie interesantă remarcată de specialişti arată că, deşi cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare faţă de ultimele3 luni, cu o scădere de doar 41%. 

Vaccinurile rămân eficiente în protecţia împotriva SARS-CoV-2

Datele ştiinţifice ne arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficienţa generală în faţa bolilor. Aceleaşi rezultate se înregistrează şi în cazul actualelor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2. În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul imun în faţa virusului rămâne puternic, protejându-i pe cei vaccinaţi de forme severe, potrivit unui studiu publicat în celebra revistă Lancet.   Acestedate sunt susţinute şi de concluziile studiului, care arată că răspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care oferă protecţie.

„Analizele pe care le-am derulat în aceste 6 luni demonstrează că, alături de vaccinare, menţinerea măsurilor de protecţie, deja ştiute (purtarea măştii medicale, spălarea mâinilor, evitarea aglomeraţiei) ne ajută să ne protejăm chiar şi în faţa mutaţiilor virusuluiSARS-CoV-2. Totodată, o a treia doză de vaccinpoate creşte cantitatea de anticorpi, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută, care astfel sunt mai bine protejate în faţa tuturor mutaţiilor virusului.”,a afirmat Gabriel Gurguţă, Medic Specialist Boli Infecţioase, Reţeaua de sănătate Regina Maria.

Un rezultat îmbucurător desprins din studiu arată că, în cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creşteri ale nivelului de anticorpi. Dintre aceştia, 9 persoane au declarat că au intrat în contact cu persoane pozitive, însă niciunul dintre ei nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. În plus, numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome uşoare de infecţie respiratorieşi nu au necesitat spitalizare. 

Un alt rezultat demn de menţionat este faptul că 6 persoane din lotul la care s-au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi au declarat că au călătorit în zone cu risc epidemiologic ridicat, în timp ce alte 7 persoane au menţionat că au participat la evenimente cu un număr ridicat de persoane. 

„Dintre participanţii la studiucare au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpiîntre ultimele determinări (la 3, respectiv 6 luni), jumătate (18 persoane) au raportat trecerea printr-o situaţie cu risc (contact cu caz COVID-19, călătorie etc.) sau prezenţa simptomatologiei uşoare. Există posibilitatea ca expunerea la virus circulant săstimuleze astfel producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protecţia pe care o au persoanele vaccinate.”,a explicat Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

Concluziile studiului indică eficienţa vaccinului,care poate proteja pacienţii de forme severe şi grave ale infecţiei. Şi Ministerul Sănătăţii a prezentat date, agregate anonimizat din Coronaforms şi Registrul Naţional al Vaccinării, care arată că persoanele vaccinate sunt de 10 ori mai protejate împotriva bolii Covid-19 şi au şanse de 12 ori mai mici să facă o formă gravă de boală. 

Datele din studiu sunt aliniate cu cercetările internaţionale, dovedind faptul că vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 reduc semnificativ riscul de deces, de forme grave şi severe ale bolii, ceea ce ar putea conduce la un val epidemic nu atât de agresiv ca cele precedente, în cazul persoanelor vaccinate.