STUDIU: eficacitatea vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 rămâne ridicată la 3 luni de la prima doză

1 foto laborator regina maria 1 jpg jpeg

Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinare, însă răspunsul imun rămâne puterni, se arată într-un studiu recent.

Peste 4 milioane de persoane sunt vaccinate împotriva Covid-19 în acest moment în România, dintre care peste 3 milioane cu ambele doze de vaccin. Constatăm că media zilnică a cazurilor a scăzut, fapt care se datorează atât măsurilor adoptate de autorităţi, cât şi procesului de vaccinare.

În ciuda veştilor îmbucurătoare, persistă în continuare o serie de întrebări legate de durata imunităţii dobândite după vaccinare. În acest scop, Reţeaua de sănătate REGINA MARIA anunţă rezultatele celei de-a doua etape a studiului ce evaluează răspunsul imun postvaccinal. Această etapă continuă cercetarea lansată de REGINA MARIA în luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilor post vaccinare pentru a estima nivelul de protecţie asigurat de vaccin împotriva infectării cu SARS-CoV-2. 

După debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a înrolat în acest studiu un eşantion de 395persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare. Faza II a studiului constă în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 3 luni după a doua doză de vaccin, urmând ca titrul de anticorpi să fie reevaluat la un interval de 6 luni postvaccinare, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. Pentru a urmări dinamica serologică post-vaccinare, s-a măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, bazată pe tehnica chemiluminiscenţei, cu evidenţierea şi titrarea anticorpilor lg anti-Spike.

„În această etapă a studiului, ne-am dorit să analizăm dinamica evoluţiei titrului de anticorpi la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare şi, mai ales, modul în care răspunde organismul uman în faţa virusului. Concluziile noastre sunt îmbucurătoare, pentru că observăm că, deşi se înregistrează o scădere a cantităţii de anticorpi, eficienţa vaccinurilor rămâne la un nivel ridicat. Valoarea de referinţă analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depăşesc acest prag indică prezenţa anticorpilor specifici în eşantionul de produs biologic analizat”, a declarat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Potrivit datelor colectate în studiul REGINA MARIA, la 3 luni de la prima doză se observă o scădere a cantităţii de anticorpi, un fenomen normal care, însă, nu afectează eficienţa vaccinurilor. Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel, însă vorbim de o scădere procentuală a nivelului anticorpilor. În medie,nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%.

În cazul pacienţilor post Covid, care au avut cantităţi iniţiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost mai accentuată – un procent de aproximativ 70%,cantitatea medie de anticorpi păstrându-se în continuare mai crescută decât în cazul pacienţilor non-Covid.Mediacantităţii de anticorpi pentru această categorie este de5.115 U/ml, faţă 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferenţă, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml.

Cantitatea maximă de anticorpi înregistrată în studiul REGINA MARIA, la 90 de zile de la prima doză de vaccin, este de 33.081 U/ml

Scăderea titrului de anticorpi era aşteptată, însă eficacitatea răspunsului imun rămâne ridicată, indicând un nivel ridicat de protecţie în faţa virusului SARS-CoV-2. Datele din studiul REGINA MARIA sunt consistente cu cercetările ştiinţifice internaţionale. Un studiu publicat recent în prestigioasa revistă „The New England Journal of Medicine”, a relevat că nivelurile de anticorpi scad cu timpul, însă rămân la un nivel protector eficient pentru a apăra organismul în faţa bolii.

1,26% din totalul persoanelor cuprinse în studiu s-au infectat cu SARS-CoV-2 după vaccinare

Un procent de 8% - 33 din totalul celor 395 de persoane testate au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi faţă de testarea anterioară. Aceste creşteri au variat între 20U/ml şi 13.472 U/ml. 6 dintre aceşti pacienţi au declarat că au intrat în contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19.

„Am acordat o atenţie deosebită în cazul celor 33 de persoane ce au înregistat creşteri ale nivelului de anticorpi. Toţi au realizat suplimentar testarea anticorpilor IgG anti-Nucleocapsidă, anticorpii specifici Covid-19, pentru a vedea dacă au trecut prin boală. Dintre aceştia, 3 persoane au dezvoltat astfel de anticorpi, toţi fiind anterior confirmaţi pozitiv prin testarea RT-PCR de diagnostic”, a menţionat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog, Reţeaua de sănătate REGINA MARIA.

Din totalul persoanelor testate, doar 5 pacienţi au fost diagnosticaţi cu Covid-19 după vaccinare – un procent de1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse în studiu. Toţi cei 5 pacienţi au făcut forme uşoare, care nu au necesitat spitalizare, ceea ce dovedeşte, încă o dată, eficacitatea vaccinurilor împotriva formelor grave şi a spitalizării. Aşa cum era de aşteptat, aceşti pacienţi au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi. Toate persoanele care au înregistrat creşteri ale titrului de anticorpi au fost testate pentru prezenţa anticorpilor IgG anti-Nucleocapsidă, care nu apar după vaccinare, 3 dintre rezultate indicând anticorpi specifici trecerii prin infecţie.

“Datele studiului indică faptul că există pacienţi care dezvoltă anticorpi chiar şi după trecerea celor 7 zile post rapel, când schema de vaccinare se considerăîncheiată şi cantitatea de anticorpi îşi atinge potenţialul maxim. O creştere a anticorpilor în timp nu indică neapărat o posibilă infecţie sau un contact cu un pacient confirmat pozitiv, ci poate indica faptul că persoana în cauză dezvoltă anticorpi într-un timp mai lung de la momentul vaccinării”, declarăCorina Cristea, Medic specialist Epidemiolog, Reţeaua de sănătate REGINA MARIA.

Impactul vaccinurilor în faţa formelor grave a fost dovedit şi într-un studiu publicat în revista Lancet, care a analizat datele din teren ale tuturor persoanelor vaccinate în Israel. Schema completă de vaccinare este extrem de eficace în toate grupele de vârstă în prevenirea infectării simptomatice şi asimptomatice cu virusul SARS-CoV-2, dar şi împotriva spitalizării pentru formele moderate şi grave, inclusiv decesele, de Covid-19. Datele din Lancet, confirmate în România de concluziile din studiul REGINA MARIA, sugerează că vaccinarea ajută foarte mult în controlul pandemiei.

Persoanele supraponderale pot înregistra valori mai crescute ale nivelului de anticorpi

Datele din studiul REGINA MARIA indică o concluzie interesantă - indivizii supraponderali au înregistrat valori medii relativ mai mari decât cei normoponderali, atât la o lună după vaccinare, cât şi la 90 de zile. Scăderea titrului de anticorpi este mai puţin accentuată în cazul lor, inclusiv pentru cei care au trecut prin boală anterior vaccinării.

Astfel, pentru subiecţii supraponderali sau care pezentau forme de obezitate, cantitatea medie de anticorpi măsurată la 90 zile a fost de 2.544 U/ml, faţă de 1.856 U/ml cât a fost cantitatea medie în rândul pacienţilor normoponderali.

Studiul REGINA MARIA va continua conform metodologiei stabilite pentru a se măsura valoarea anticorpilor la 6 luni de la începerea schemei de vaccinare împotriva COVID-19.