STUDIU: eficacitatea vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 rămâne ridicată la 3 luni de la prima doză

1 foto laborator regina maria 1 jpg jpeg

Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinare, însă răspunsul imun rămâne puterni, se arată într-un studiu recent.

Peste 4 milioane de persoane sunt vaccinate ├«mpotriva Covid-19 ├«n acest moment ├«n Rom├ónia, dintre care peste 3 milioane cu ambele doze de vaccin. Constat─âm c─â media zilnic─â a cazurilor a sc─âzut, fapt care se datoreaz─â at├ót m─âsurilor adoptate de autorit─â┼úi, c├ót ┼či procesului de vaccinare.

├Än ciuda ve┼čtilor ├«mbucur─âtoare, persist─â ├«n continuare o serie de ├«ntreb─âri legate de durata imunit─â┼úii dob├óndite dup─â vaccinare. ├Än acest scop, Re┼úeaua de s─ân─âtate REGINA MARIA anun┼ú─â rezultatele celei de-a doua etape a studiului ce evalueaz─â r─âspunsul imun postvaccinal. Aceast─â etap─â continu─â cercetarea lansat─â de REGINA MARIA ├«n luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilor post vaccinare pentru a estima nivelul de protec┼úie asigurat de vaccin ├«mpotriva infect─ârii cu SARS-CoV-2. 

Dup─â debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a ├«nrolat ├«n acest studiu un e┼čantion de 395persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment ├«n campania public─â de vaccinare. Faza II a studiului const─â ├«n m─âsurarea titrului de anticorpi la un interval de 3 luni dup─â a doua doz─â de vaccin, urm├ónd ca titrul de anticorpi s─â fie reevaluat la un interval de 6 luni postvaccinare, ├«n mod similar cu monitorizarea serologic─â aplicat─â ├«n studiile clinice. Pentru a urm─âri dinamica serologic─â post-vaccinare, s-a m─âsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologic─â marca Roche, bazat─â pe tehnica chemiluminiscen┼úei, cu eviden┼úierea ┼či titrarea anticorpilor lg anti-Spike.

ÔÇ×├Än aceast─â etap─â a studiului, ne-am dorit s─â analiz─âm dinamica evolu┼úiei titrului de anticorpi la 3 luni de la ├«nceperea schemei de vaccinare ┼či, mai ales, modul ├«n care r─âspunde organismul uman ├«n fa┼úa virusului. Concluziile noastre sunt ├«mbucur─âtoare, pentru c─â observ─âm c─â, de┼či se ├«nregistreaz─â o sc─âdere a cantit─â┼úii de anticorpi, eficien┼úa vaccinurilor r─âm├óne la un nivel ridicat. Valoarea de referin┼ú─â analizat─â de noi ├«n cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care dep─â┼česc acest prag indic─â prezen┼úa anticorpilor specifici ├«n e┼čantionul de produs biologic analizatÔÇŁ, a declarat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicin─â de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Potrivit datelor colectate în studiul REGINA MARIA, la 3 luni de la prima doză se observă o scădere a cantităţii de anticorpi, un fenomen normal care, însă, nu afectează eficienţa vaccinurilor. Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel, însă vorbim de o scădere procentuală a nivelului anticorpilor. În medie,nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%.

├Än cazul pacien┼úilor post Covid, care au avut cantit─â┼úi ini┼úiale mai mari de anticorpi, sc─âderea a fost mai accentuat─â ÔÇô un procent de aproximativ 70%,cantitatea medie de anticorpi p─âstr├óndu-se ├«n continuare mai crescut─â dec├ót ├«n cazul pacien┼úilor non-Covid.Mediacantit─â┼úii de anticorpi pentru aceast─â categorie este de5.115 U/ml, fa┼ú─â 17.328 U/ml, c├ót era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferen┼ú─â, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml.

Cantitatea maximă de anticorpi înregistrată în studiul REGINA MARIA, la 90 de zile de la prima doză de vaccin, este de 33.081 U/ml

Sc─âderea titrului de anticorpi era a┼čteptat─â, ├«ns─â eficacitatea r─âspunsului imun r─âm├óne ridicat─â, indic├ónd un nivel ridicat de protec┼úie ├«n fa┼úa virusului SARS-CoV-2. Datele din studiul REGINA MARIA sunt consistente cu cercet─ârile ┼čtiin┼úifice interna┼úionale. Un studiu publicat recent ├«n prestigioasa revist─â ÔÇ×The New England Journal of MedicineÔÇŁ, a relevat c─â nivelurile de anticorpi scad cu timpul, ├«ns─â r─âm├ón la un nivel protector eficient pentru a ap─âra organismul ├«n fa┼úa bolii.

1,26% din totalul persoanelor cuprinse în studiu s-au infectat cu SARS-CoV-2 după vaccinare

Un procent de 8% - 33 din totalul celor 395 de persoane testate au ├«nregistrat cre┼čteri ale nivelului de anticorpi fa┼ú─â de testarea anterioar─â. Aceste cre┼čteri au variat ├«ntre 20U/ml ┼či 13.472 U/ml. 6 dintre ace┼čti pacien┼úi au declarat c─â au intrat ├«n contact direct cu persoane diagnosticate cu Covid-19.

ÔÇ×Am acordat o aten┼úie deosebit─â ├«n cazul celor 33 de persoane ce au ├«nregistat cre┼čteri ale nivelului de anticorpi. To┼úi au realizat suplimentar testarea anticorpilor IgG anti-Nucleocapsid─â, anticorpii specifici Covid-19, pentru a vedea dac─â au trecut prin boal─â. Dintre ace┼čtia, 3 persoane au dezvoltat astfel de anticorpi, to┼úi fiind anterior confirma┼úi pozitiv prin testarea RT-PCR de diagnosticÔÇŁ, a men┼úionat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog, Re┼úeaua de s─ân─âtate REGINA MARIA.

Din totalul persoanelor testate, doar 5 pacien┼úi au fost diagnostica┼úi cu Covid-19 dup─â vaccinare ÔÇô un procent de1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse ├«n studiu. To┼úi cei 5 pacien┼úi au f─âcut forme u┼čoare, care nu au necesitat spitalizare, ceea ce dovede┼čte, ├«nc─â o dat─â, eficacitatea vaccinurilor ├«mpotriva formelor grave ┼či a spitaliz─ârii. A┼ča cum era de a┼čteptat, ace┼čti pacien┼úi au ├«nregistrat cre┼čteri ale nivelului de anticorpi. Toate persoanele care au ├«nregistrat cre┼čteri ale titrului de anticorpi au fost testate pentru prezen┼úa anticorpilor IgG anti-Nucleocapsid─â, care nu apar dup─â vaccinare, 3 dintre rezultate indic├ónd anticorpi specifici trecerii prin infec┼úie.

ÔÇťDatele studiului indic─â faptul c─â exist─â pacien┼úi care dezvolt─â anticorpi chiar ┼či dup─â trecerea celor 7 zile post rapel, c├ónd schema de vaccinare se consider─â├«ncheiat─â ┼či cantitatea de anticorpi ├«┼či atinge poten┼úialul maxim. O cre┼čtere a anticorpilor ├«n timp nu indic─â neap─ârat o posibil─â infec┼úie sau un contact cu un pacient confirmat pozitiv, ci poate indica faptul c─â persoana ├«n cauz─â dezvolt─â anticorpi ├«ntr-un timp mai lung de la momentul vaccin─âriiÔÇŁ, declar─âCorina Cristea, Medic specialist Epidemiolog, Re┼úeaua de s─ân─âtate REGINA MARIA.

Impactul vaccinurilor ├«n fa┼úa formelor grave a fost dovedit ┼či ├«ntr-un studiu publicat ├«n revista Lancet, care a analizat datele din teren ale tuturor persoanelor vaccinate ├«n Israel. Schema complet─â de vaccinare este extrem de eficace ├«n toate grupele de v├órst─â ├«n prevenirea infect─ârii simptomatice ┼či asimptomatice cu virusul SARS-CoV-2, dar ┼či ├«mpotriva spitaliz─ârii pentru formele moderate ┼či grave, inclusiv decesele, de Covid-19. Datele din Lancet, confirmate ├«n Rom├ónia de concluziile din studiul REGINA MARIA, sugereaz─â c─â vaccinarea ajut─â foarte mult ├«n controlul pandemiei.

Persoanele supraponderale pot înregistra valori mai crescute ale nivelului de anticorpi

Datele din studiul REGINA MARIA indic─â o concluzie interesant─â - indivizii supraponderali au ├«nregistrat valori medii relativ mai mari dec├ót cei normoponderali, at├ót la o lun─â dup─â vaccinare, c├ót ┼či la 90 de zile. Sc─âderea titrului de anticorpi este mai pu┼úin accentuat─â ├«n cazul lor, inclusiv pentru cei care au trecut prin boal─â anterior vaccin─ârii.

Astfel, pentru subiecţii supraponderali sau care pezentau forme de obezitate, cantitatea medie de anticorpi măsurată la 90 zile a fost de 2.544 U/ml, faţă de 1.856 U/ml cât a fost cantitatea medie în rândul pacienţilor normoponderali.

Studiul REGINA MARIA va continua conform metodologiei stabilite pentru a se măsura valoarea anticorpilor la 6 luni de la începerea schemei de vaccinare împotriva COVID-19.