Studiu: ce aşteptări au părinţii de la noul an şcolar

1 scoala covid jpg jpeg

Luni, 13 septembrie 2021 este al doilea an la rând când şcoala a început în vremuri de pandemie. În cadrul studiului realizat de compania de cercetare Reveal Marketing Research, au fost consultaţi peste 1.009 de respondenţi, dintre care 390 sunt părinţi cu copii şcolari şi liceeni din întreaga ţară, pentru a vedea cum percep aceştia începutul anului şcolar, temerile şi îngrijorările lor, dar şi cât au cheltuit pe haine şi rechizite.

Cât au cheltuit părinţii pe haine şi rechizite pentru noul an şcolar?

Cu ocazia începerii noului an şcolar, 9 din 10 copii vor veni la scoală cu haine şi rechizite noi, obiecte pentru care părinţii români au investit un buget de 3 cifre (200 lei – 500 lei), arată studiul realizat de Reveal Marketing Research. Astfel că, 92% dintre părinţi declară că au achiziţionat rechizite pentru noul an şcolar, în timp ce 84% dintre aceştia declară că au achiziţionat haine. 

De asemenea, cheltuielile pentru noul an şcolar cresc odată cu trecerea copiilor dintr-un ciclu şcolar în altul. Dacă pentru un preşcolar bugetul mediu total se ridică la peste 600 de lei, pentru un elev de liceu părinţii declară că au cheltuit chiar şi peste 900 de lei. Aceasta în condiţiile în care câştigul salarial mediu net a fost de aproape 3.400 de lei în luna ianuarie.  

Ce aşteaptări au părinţii de la noul an şcolar: ore în format fizic în detrimentul şcolii online sau hibrid 

8 din 10  (79%) părinţi agreează începerea şcolii în format clasic cu revenirea în bănci, chiar dacă virusul nu a fost complet eliminat. Pe de altă parte, 21% dintre părinţi consideră că şcoala nu trebuie să înceapă în format clasic. Este vorba în proporţie mai ridicată despre părinţii care îşi doresc reluarea cursurilor în format hibrid (14%) sau online (7%). 

Părinţii care optează pentru şcoala în format clasic sunt, în proporţii mai ridicate, cei care au copii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani (82%). 

Favorabili sistemului hibrid sunt în proporţii mai ridicate, părinţii liceenilor (14%), iar sistemul online este preferat de către părinţii ai căror copii au vârste cuprinse între 11 şi 14 ani (12%).  

Părinţii se declară destul de îngrijoraţi cu privire la noul an şcolar 

Contractarea virusului de către copii dar şi incertitudinea ca urmare a începerii anului şcolar este o îngrijorare pentru o treime dintre părinţi. De altfel, 8% dintre părinţi se declară mai optimişti spunând că nu sunt deloc îngrijoraţi cu privire la începerea acestui nou an şcolar.