Stop fumat! Ce metode se mai folosesc pentru a renunţa la acest viciu?

1 stop fumat jpg jpeg

Sunt din ce în ce mai populare în rândul celor care au renunţat la fumat: fie că vorbim de ţigări electronice sau de produse cu tutun încălzit, aceste variante sunt o alternativă extrem de discutată azi. Peste ocean sunt foarte utilizate, iar în Marea Britanie sunt susţinute chiar de voci din rândul autorităţilor de sănătate publică.

Dar sunt ţigările electronice sau produsele din tutun încălzit o variantă mai bună pentru fumători?

Dac─â ai ajuns ├«n momentul ├«n care ├«┼úi pui astfel de ├«ntreb─âri ┼či te preocup─â ideea de a renun┼úa la fumat, e momentul s─â investighezi op┼úiunile pe care le ai. Eu am plecat exact cu acest g├ónd acum o s─âpt─âm├ón─â spre Atena la No smoking Summit, curioas─â s─â aud chiar din gura speciali┼čtilor ce au de spus despre aceste produse - chiar m─â pot ajuta, ├«n ce fel, nu au niciun risc, am ┼čanse s─â m─â las de fumat ├«n acest fel? ┼×i iat─â ce-am aflat.

O alternativa mai putin nociva, cu un miros mai putin pregnant, f─âr─â fumat pasiv si cu nivelurile substan┼úelor cauzatoare de cancer semnificativ reduse. Asta spun producatorii de tigari electronice sau a produselor din tutun ├«nc─âlzit, dar evident c─â orice produc─âtor ├«┼či laud─â marfa.

iqos 1 jpg jpeg

Ca s─â afli ce alternative ai cu adev─ârat ca fum─âtor, nicio discu┼úie nu te pune mai bine fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â cu realitatea precum o ├«nt├ólnire cu speciali┼čti din ├«ntreaga lume, realmente preocupa┼úi de reducerea efectelor nocive ale fumatului. S-a ├«nt├ómplat la Atena, la cea de-a doua editie a Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction, o reuniune care a marcat totodat─â data de 31 mai ca Zi Interna┼úional─â ├«mpotriva Fumatului. Vorbim despre un viciu, un obicei, un tabiet, o pl─âcere vinovat─â, cum vre┼úi s─â-i spune┼úi - cu efecte nocive pentru s─ân─âtate cunoscute de at├óta timp. ┼×i totu┼či, ├«n continuare, ├«n prezent, peste 1 miliard de oameni fumeaz─â con┼čtient la nivel global, iar peste 7 milioane mor anual din cauza unor boli favorizate de fumat. Este motivul pentru care renun┼úarea la fumat a devenit o preocupare prioritar─â a autorit─â┼úilor din domeniul s─ân─ât─â┼úii publice - iar ├«ntr-o er─â a inova┼úiei tehnologice, exist─â alternative - dar pot reduce ele aceste riscuri?

┼óigara electronic─â este un dispozitiv alimentat cu baterii cu ajutorul c─âruia se pot inhala doze de nicotin─â sau non-nicotin─â sub form─â de vapori. O alt─â variant─â sunt produsele din tutun ├«nc─âlzit, care ├«nc─âlze┼čc tutunul p├ón─â la temperaturi necesare nicotinei sa se evapore ÔÇô aproximativ 300 de grade (┼úigara arde la 700-800 de arde, eman├ónd ┼či diverse substan┼úe toxice). F─âr─â gudron, f─âr─â scrum, f─âr─â fum, cu p├ón─â la 95% mai pu┼úine substan┼úe nocive, ├«n compara┼úie cu ┼úig─ârile. Vorbim despre ni┼čte solu┼úii care, desi nu sunt lipsite de riscuri, ├«n ┼ú─âri precum Marea Britanie, au dus la o sc─âdere masiv─â a num─ârului fum─âtorilor - ┼či o cre┼čtere a utilizatorilor de produse alternative. C├ót de bine e asta?

iqos 2 jpg jpeg

Martin Dockrell (Tobacco Control Programme Lead - Public Health England), care studiaz─â comportamentul consumatorilor de ┼úig─âri electronice din 2009, pune punctul pe i: "Aceste produse trebuie comparate cu ceea ce concureaz─â - cu ┼úig─ârile clasice, pentru a vedea avantajele. Nu po┼úi compara renun┼úatul complet la fumat cu folosirea unui produs alternativ, evident. A┼čadar, suntem mul┼úumi┼úi c─â oamenii renun┼ú─â la fumat ┼či folosesc variante mai pu┼úin nocive? Eu consider c─â aceste produse sunt at├ót de consistent mai pu┼úin nocive, ├«nc├ót este f─âr─â ├«ndoial─â o schimbare benefic─â", spune Mark. Iar summitul de la Atena a eviden┼úiat rezultatele mai multor studii care arat─â clar c─â ┼úig─ârile electronice ┼či produsele din tutun ├«nc─âlzit scad semnificativ num─ârul fum─âtorilor, efectul nociv al acestor produse fiind mult mai mic - iar asta ├«n condi┼úiile ├«n care renun┼úarea la fumat f─âr─â aceste substitute, cu medicamenta┼úie ┼či suport psihologic nu se bucur─â de aceea┼či popularitate ┼či eficacitate printre fum─âtori. Dar aceste alternative nu ├«ncurajeaz─â consumul de nicotin─â? "Ba da, dar efectele lor sunt minime comparativ cu ┼úig─ârile clasice", spune Martin Dockrell. Cifrele o arat─â limpede: num─ârul deceselor ├«n urma folosirii ┼úig─ârilor electronice este zero, pentru 50 de milioane de utilizatori la nivel global, ├«n 15 ani de c├ónd aceste produse se afl─â pe pia┼ú─â - comparativ cu num─ârul cov├ór┼čitor de decese din cauza unor boli corelate cu fumatul clasic (foto jos, de la Summitul de la Atena).

Concluzia ├«┼úi apar┼úine. ┼×i voin┼úa, desigur. Pentru c─â, finalmente, scopul ideal pentru s─ân─âtatea ta este s─â renun┼úi complet la fumat ┼či la orice fel de consum de nicotin─â.

iqos 4 jpg jpeg