Soia poate reduce riscul de cancer pulmonar

1 2 jpg jpeg

Singur─â, soia nu are propriet─â┼úi de reducere a riscului de a dezvolta acest tip de cancer. Dar produsele pe baz─â de soia, cum este br├ónza tofu spre exemplu, care con┼úin isoflavonoizi au capacitatea de a ├«ncetini dezvoltarea ┼či extinderea celulelor canceroase.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â americani ┼či chinezi au studiat leg─âtura dintre alimenta┼úie ┼či riscul de apari┼úie a cancerului pulmonar. Timp de peste un deceniu, cercet─âtorii au urm─ârit mai multe persoane ┼či au descoperit c─â cei care au consumat soia ┼či produse pe baz─â de soia au fost mai feri┼úi cu 23% de riscul de a suferi de cancer pulmonar.

Potrivit Societăţii Americane de Cancer, aproximativ 8 % dintre bărbaţi vor dezvolta cancer pulmonar, la un moment dat în viaţă, în timp ce 6% dintre femei vor fi expuse apariţiei acestui tip de cancer.

Matthew Schabath, cercetător la Centrul de Cancer Moffitt din Tampa (Florida) a spus că în mod sigur nu este meritul soiei de a încetini sau reduce celulele canceroase.

ÔÇ×Ar putea fi vorba de o combina┼úie de mai multe substan┼úe nutritive con┼úinute ├«n alimenteÔÇť, a ad─âugat oamul de ┼čtiin┼ú─â.

ÔÇ×Dac─â vrei s─â reduci riscul de cancer pulmonar trebuie s─â renun┼úi la fumatÔÇť, a ├«ncheiat Matthew Schabath.