Societatea Rom├ón─â de Gastroenterologie ┼či Hepatologie organizeaz─â gratuit testarea rapid─â pentru Hepatita C

1 2 jpg jpeg

Infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă o importantă problemă de sănătate publică globală. Prevalenţa viremică actuală estimată este de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial. România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei VHC din Europa (2.5%), cu peste 550,000 de persoane viremice.

Ca urmare a caracterului asimptomatic al infec┼úiei, majoritatea pacien┼úilor infecta┼úi nu au cuno┼čtin┼ú─â despre statusul lor VHC+; mai pu┼úin de 5% dintre persoanele infectate sunt diagnosticate ┼či numai 1% dintre ele primesc tratament anual ├«n lume (├«n Rom├ónia, la sf├ór┼čitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10-20%, iar rata de tratatment de aproximativ 2%).

Infec┼úia cu VHC se asociaz─â cu o remarcabil─â morbi-mortalitate de cauz─â hepatic─â (VHC determin─â 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom ┼či 40-50% din indica┼úiile de transplant hepatic ├«n lume) ┼či extrahepatic─â (afec┼úiuni metabolice, vasculita crioglobulinemic─â, limfom etc.). Circa 350.000-500.000 de persoane decedeaz─â anual ca urmare a consecin┼úelor tardive ale infec┼úiei cu VHC. Impactul economic (costuri directe ┼či indirecte, individuale ┼či sociale) ┼či riscul de diseminare al infec┼úiei cresc suplimentar povara bolii la nivelul comunit─â┼úii.

Progresele remarcabile în tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% în eradicarea infecţiei, deschizând drumul unei strategii globale de eliminare a infecţiei cu VHC.

├Än 2016, Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) a lansat Strategia Sectorial─â Global─â de S─ân─âtate privind Eliminarea Hepatitelor Virale ca amenin┼úare pentru starea de s─ân─âtate a popula┼úiei pan─â ├«n 2030. Prin ac┼úiuni integrate de con┼čtientizare, testare ┼či acces la terapie, OMS define┼čte obiectivele specifice ale acestei strategii: reducerea inciden┼úei infec┼úiilor virale hepatitice cu 90%, diagnosticul a 90% din persoanele infectate, accesul la tratament a 80% din persoanele diagnosticate ┼či eligibile ┼či reducerea cu 65% a mortalit─â┼úii din cauz─â hepatic─â. Succesul acestei ambi┼úioase strategii globale este posibil prin fragmentarea ei ├«n strategii/campanii de microeliminare (la nivel na┼úional, institu┼úional, variate grupuri ┼úint─â etc.).

Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiec┼úii cu risc crescut de hepatit─â C care se adreseaz─â unit─â┼úilor medicale din Rom├ónia: HepC Awareness-Linkage to care Epidemiological-Research-Treatment (HepC A.L.E.R.T.), dezvoltat de Societatea Rom├ón─â de Gastroenterologie ┼či Hepatologie (SRGH), ├«n parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni ┼či Centrele de Gastroenterologie ┼či Hepatologie din ┼úar─â (Ia┼či, Cluj-Napoca, Timi┼čoara), Romanian Association for Liver Diseases (RoALD) ┼či Asocia┼úia Pacien┼úilor cu Afec┼úiuni Hepatice (APAH), are ca obiectiv principal punerea ├«n practic─â la nivel institu┼úional ├«n Rom├ónia a Strategiei Globale de S─ân─âtate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca amenin┼úare pentru starea de s─ân─âtate a popula┼úiei p├ón─â ├«n anul 2030.

Prin acest proiect ne dore┼čte asigurarea accesului larg al popula┼úiei la testarea rapid─â ┼či gratuit─â, precum ┼či accesul imediat la tratament al persoanelor depistate ca infectate cu VHC din regiunile de dezvoltare Bucure┼čti-Ilfov, Nord-Est, Centru, Vest ┼či Nord-Vest ale Rom├óniei.