Soarele atacă şi buzele. Cum să te fereşti

1 2 jpg jpeg

Pentru păr, te vei spăla cu şampoane protectoare care să combată deteriorarea şi uscarea părului şi neapărat vei folosi pălării sau bandane ca să nu capeţi vreo insolaţie. Ochelarii de soare vor fi remediul potrivit contra soarelui. Pentru piele te vei da cu o cremă de protecţie solară şi mai rămân buzele. Cum le aperi de soare?

Ştiai că...

...dacă te expui în mod regulat la soare, în special în orele de risc. 10.30 - 16.30 poţi face cancer de buze? Mai exact, carcinom spinocelular de buză.

Cancerul de buze

De regulă, apare la nivelul buzei inferioare şi se confundă cu herpesul. Factorii responsabili de declanşarea cancerului de buză sunt pe lângă expunerea prelungită la soare şi fumatul, infecţiile cronice ale cavităţii bucale dar şi traumatismele cronice locale, relatează dcnews.ro

Incidenţa este mai mare în rândul bărbaţilor de 50-70 de ani, dar cancerul de buze nu apare doar la aceste vârste şi nu doar la aceştia, ci şi la femei. Se crede că bărbaţii sunt mai predispuşi la acest tip de cancer pentru că, în general, nu prea folosesc protecţie solară.

Radiaţiile ultraviolete (UV) reprezintă poate cel mai important factor de risc când vine vorba despre cancer la nivelul pielii. De ce atacă soarele buzele? În primul rând pentru că ele nu conţin melanină, o substanţă naturală care protejează pielea de razele nocive ale soarelui. În timp, prin expunere repetată la soare, fără factor de protecţie UV, buzele vor fi afectate. În zona buzelor se va reduce producerea de colagen, iar pielea se va rida.

Atenţie!

Dacă observi ceva suspect, o inflamaţie, o rană care nu se vindecă la nivelul buzelor, ar trebui să mergi la dermatolog.

Cum să te protejezi de cancerul de buze

Indiferent dacă eşti bărbat sau femeie, trebuie să foloseşti, înainte de expunerea la soare, un balsam de buze cu factor de protecţie ridicat, care blocheaza radiaţiile UV. Este important acum şi cum te dai cu acest produs şi de câte ori.

Aşadar dacă ai o cremă de buze cu protecţie SPF, unge buzele cu un strat mai generos şi întinde până intră în piele. Aplică de câteva ori pe zi. Întreabă un specialist ce produs este bun pentru tipul tău de piele şi care nu conţine substanţe dăunătoare şi, de asemenea, roagă-l să-ţi spună care balsam se absoarbe uşor în piele.

Hidratează-te

Nu doar organismul pe interior trebuie hidratat ci şi epiderma. Nu uita deci că şi hidratarea buzelor este foarte importantă, deci foloseşte articole cosmetice naturale pentru buze. Aplică în mod regulat un produs cu SPF ridicat, da, chiar şi în zilele noroase şi bea apă.

Dacă nu ştiai până acum, află că razele UV, în proporţie de 80%, pot trece prin nori şi ajung să-ţi afecteze pielea şi buzele. Doamnele, în loc de gloss, trebuie să utilizeze un balsam cu protecţie SPF.

De ce? Luciurile de buze, în special cele care lucesc foarte tare, reflectă razele soarelui, iar dacă nu au factor de protecţie, cresc riscul de cancer de piele, notează cei de la discovery.com

Pentru că unele doamne sunt extrem de cochete şi vor ca şi la plajă să fie rujate pot utiliza un ruj de culoare închisă dar cu SPF mare, de minim 30. Trebuie să reţii că niciun SPF nu te va proteja 100% de razele soarelui. Articolele cu SPF 50 sau 50+ protejează la fel, cu 98%.