Simptomele infarctului, confuze la femei

1 2 jpg jpeg

Experimentul efectuat de specialiştii de la Clinica Watson şi Centrul Medical Regional Lakeland din Florida (SUA) a debutat în 1994 şi s-a încheiat în 2006, timp în care a fost evaluată starea de sănătate a peste un million o sută de paciente.

În urma analizelor, specialiştii au observat că femeile care suferă un atac de cord, din cauză că nu recunosc simptomele care însoţesc un atac au riscuri mari să nu fie tratate la timp şi să moară în spital.

42% din femei nu au experimentat niciodată simptomele clasice care prevestesc un atac de cord: presiune şi durere puternică în piept. Spre deosebire de un procent de 31% în cazul bărbaţilor.

Rezultatele studiilor sugerează că femeile, în special cele sub vârsta de 55 de ani, au mai puţine şanse să primească tratament imdiat după apariţia infarctului.

Femeile care nu au dureri în piept pot avea dificultăţi în respiraţie, pot simţi stare de greaţă, ameţeli şi dureri ale spatelui şi chiar la nivelul maxilarului, spune Asociaţia Americană de Cardiologie.

Cardiologul american Nieca Goldberg spune că femeile care resimt brusc o stare de oboseală pot fi predispuse la un atac de cord iminent.

„De multe ori, femeile se duc la doctor şi spun că au o stare de greaţă, se simt obosite, transpiră, iar doctorul le spune că sunt bine, suspectând o stare de anxietate prezentă doar în capul lor“, spune Suzanne Stinbaum, de la Spitalul Lenox Hill din New York.

Aceasta mai adaugă că femeile însele nu iau în serios simptomele pe care le resimt.