┼×i gravidele trebuie s─â se vaccineze ├«mpotriva gripei

1 2 jpg jpeg

Scopul vaccin─ârii ├«mpotriva virusului antigripal la femeile gravide este de a reduce riscul de complica┼úii severe ┼či chiar de deces la gravidele cu grip─â. De asemenea, pentru a proteja f─âtul ┼či copilul dup─â na┼čtere.

ÔÇ×Vaccinarea antigripal─â la gravide poate preveni avorturile spontane din primul trimestru, dac─â vaccinul gripal este administrat la ├«nceputul sezonuluiÔÇť, a afirmat doctorul Viorel Alexandrescu ├«n cadrul Forumului Na┼úional ÔÇ×Stop gripaÔÇť, desf─â┼čurat ast─âzi, 16 octombrie, la Sala Auditorium a Muzeului Na┼úional de Art─â al Rom├óniei.

Doctorul Viorel Alexandrescu, care este medic primar ├«n microbiologie si doctor ├«n ┼čtiin┼úe medicale, ┼čeful Centrului Na┼úional de Grip─â din cadrul Institutului Cantacuzino ┼či Director al Programelor pentru Epidemii ┼či Pandemii ├«n Rom├ónia, a recomandat ca vaccinul s─â fie f─âcut dup─â un consens ├«ntre medicul de familie ┼či medicul obstetrician care supravegheaz─â sarcina.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează că vaccinul antigripal este obligatoriu pentru următoarele categorii de persoane, considerate cu grad ridicat de risc:

-copiii ├«ntre 6 ┼či 23 de luni;

-vârstnicii de peste 65 de ani;

-personalul care lucrează în sistemul sanitar;

-persoanele care urmeaz─â tratamente care sl─âbesc sistemul imunitar, spre exemplu medicamentele ├«mpotriva cancerului ┼či a HIV/SIDA;

-persoanele cu boli cronice, cum este astmul bron┼čic, diabetul ┼či bolile de inim─â;

-femeile însărcinate.

Nu numai persoanele din aceste categorii sunt expuse riscului de a se ├«mboln─âvi de grip─â. Oricine poate lua virusul gripal, care se poate manifesta sub form─â de: febr─â mare de la ├«nceput, ├«n special la copiii mici, dureri de cap, dureri generale, tuse, nas ├«nfundat ┼či dureri ├«n g├ót.

Studiile la nivel na┼úional au ar─âtat c─â rom├ónii sunt ├«nc─â nehot─âr├ó┼úi asupra eficien┼úei vaccinului antigripal ┼či apeleaz─â la medic doar atunci c├ónd gripa ├«ncepe s─â aib─â complica┼úii severe.

Doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii din Rom├ónia a subliniat ├«n cadrul Forumului Na┼úional ÔÇ×Stop gripaÔÇť de ce este at├ót de important─â vaccinarea anual─â ├«mpotriva gripei.

ÔÇ×Nu pricepem de ce ├«n secolul XXI ├«nc─â trebuie s─â venim ┼či s─â ├«ncerc─âm s─â-i convingem pe rom├óni de ce este nevoie s─â se vaccineze ├«mpotriva gripei. Avem argumente ┼čtiin┼úifice, avem date statistice, dar o s─â v─â spun simplu: grip─â=suferin┼ú─â=pierdere economic─â=deces evitabil. ├Än timp ce vaccin=preven┼úieÔÇť, a precizat reprezentantul ├«n Rom├ónia a OMS.