Şi gravidele trebuie să se vaccineze împotriva gripei

1 2 jpg jpeg

Scopul vaccinării împotriva virusului antigripal la femeile gravide este de a reduce riscul de complicaţii severe şi chiar de deces la gravidele cu gripă. De asemenea, pentru a proteja fătul şi copilul după naştere.

„Vaccinarea antigripală la gravide poate preveni avorturile spontane din primul trimestru, dacă vaccinul gripal este administrat la începutul sezonului“, a afirmat doctorul Viorel Alexandrescu în cadrul Forumului Naţional „Stop gripa“, desfăşurat astăzi, 16 octombrie, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României.

Doctorul Viorel Alexandrescu, care este medic primar în microbiologie si doctor în ştiinţe medicale, şeful Centrului Naţional de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino şi Director al Programelor pentru Epidemii şi Pandemii în România, a recomandat ca vaccinul să fie făcut după un consens între medicul de familie şi medicul obstetrician care supraveghează sarcina.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează că vaccinul antigripal este obligatoriu pentru următoarele categorii de persoane, considerate cu grad ridicat de risc:

-copiii între 6 şi 23 de luni;

-vârstnicii de peste 65 de ani;

-personalul care lucrează în sistemul sanitar;

-persoanele care urmează tratamente care slăbesc sistemul imunitar, spre exemplu medicamentele împotriva cancerului şi a HIV/SIDA;

-persoanele cu boli cronice, cum este astmul bronşic, diabetul şi bolile de inimă;

-femeile însărcinate.

Nu numai persoanele din aceste categorii sunt expuse riscului de a se îmbolnăvi de gripă. Oricine poate lua virusul gripal, care se poate manifesta sub formă de: febră mare de la început, în special la copiii mici, dureri de cap, dureri generale, tuse, nas înfundat şi dureri în gât.

Studiile la nivel naţional au arătat că românii sunt încă nehotărâţi asupra eficienţei vaccinului antigripal şi apelează la medic doar atunci când gripa începe să aibă complicaţii severe.

Doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din România a subliniat în cadrul Forumului Naţional „Stop gripa“ de ce este atât de importantă vaccinarea anuală împotriva gripei.

„Nu pricepem de ce în secolul XXI încă trebuie să venim şi să încercăm să-i convingem pe români de ce este nevoie să se vaccineze împotriva gripei. Avem argumente ştiinţifice, avem date statistice, dar o să vă spun simplu: gripă=suferinţă=pierdere economică=deces evitabil. În timp ce vaccin=prevenţie“, a precizat reprezentantul în România a OMS.