Semne ale carenţelor nutritive care apar pe ten

1 2 jpg jpeg

Tenul palid Dacă te priveşti în oglindă şi-ţi dai seama că ai o paloare inexplicabilă, află că unul dintre motive poate fi lipsa de vitamina B12. Aceasta se poate manifesta şi prin oboseală, ameţeli, greaţă, balonare, probleme de memorie. Carnea, lactatele, brânzeturile, ouăle conţin această vitamină, dar n-ar fi rău să discuţi şi cu un medic dacă este necesar să iei suplimente alimentare cu vitamina B12. Este una dintre vitaminele necesare pentru transportarea oxigenului în corp, deoarece cu ajutorul acesteia se sintetizează hemoglobina. Sângerarea gingiilor Lipsa de vitamina C poate duce adesea la inflamarea articulaţiilor şi la sângerări nazale sau ale gingiilor. Corpul nu produce această vitamină, de aceea nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Buzele palide Un simptom frecvent al carenţei de fier, buzele lipsite de culoare, palide se adaugă la alte semne ale anemiei, cum sunt oboseala persistentă, căderea părului, unghiile fragile.

În cazul în care suferi de dermatită seboreică, este posibil să duci lipsă de vitamina B7, numită şi biotină. Alte semne ale acestei carenţe sunt căderea părului, crampele musculare, mătreaţa, părul uscat, care se rupe uşor. Pentru a combate lipsa de biotină, mănâncă ouă, gălbenuşul este cel care conţine cea mai mare cantitate de biotină, morcovi, migdale, nuci, castraveţi, lactate, ovăz.

Te trezeşti dimineaţa cu pungi sub ochi? Poate fi un semn că n-ai dormit îndeajuns de mult, dar şi că ai nevoie de un plus de iod. Ţi-l poţi lua din sarea iodată, dar şi sarea poate fi vinovată pentru pungile de sub ochi, de aceea este mai bine să consumi mai des peşte (cod, sardine), ouă, nuci, iaurt, fasole verde.

Redu consumul de sare!