Sedentarismul ucide la fel de mult ca fumatul

1 2 jpg jpeg

Cercetarea publicată în „The Lancet“, jurnalul de medicină generală, oncologie, neurologie şi boli infecţioase, estimează că din anul 2008 şi până acum s-au produs în jur de 5,3 milioane de decese din cauza lipsei de activitate fizică.

În comparaţie, oamenii de ştiinţă au descoperit că ţigările au dus la moartea a 5 milioane de oameni în acest interval.

„Sedentarismul are un impact negativ major asupra sănătăţii la nivel mondial. De fapt, impactul este comparabil cu cel provocat de ţigări“, a spus cercetătorul I-Min Lee, epidemiolog la Şcoala de Sănătate Publică, Universitatea Harvard, Boston, SUA.

James Levine, specialist la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, a fost foarte încântat de descoperirea oamenilor de ştiinţă din Boston şi a completat: „Cunoaştem faptul că în momentul în care cineva se ridică de pe scaun, se îmbunătăţeşte controlul asupra nivelul de zahăr din sânge şi se reglează colesterolul şi nivelul trigliceridelor, iar aceste lucruri sunt foarte importante“.

Studiul a mai oferit câteva statistici legate de decesele la care a contribuit lipsa de activitate.

Astfel, din 2008 aproximativ 6% din decesele cauzate de bolile de inimă, 7% de diabetul de tip II şi în jur de 10% de decese provocate de cancer de colon şi de sân au avut legătură cu lipsa de activitate fizică.