Sănătatea dentară, importantă pentru o sarcină uşoară şi un copil sănătos

1 2 jpg jpeg

Pe durata sarcinii, o serie de probleme stomatologice se pot accentua sau pot apărea altele noi, fiind recomandate controale stomatologice regulate.

„Sarcina provoacă schimbări hormonale ce pot creşte riscul apariţiei de boli parodontale, favorizând şi sensibilitatea gingiilor, care pot ajunge să sângereze uşor - o afecţiune numită gingivita de sarcină. În astfel de situaţii, gravidele trebuie să ajungă urgent la stomatolog“, explică dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont în cadrul clinicii Orto-Implant Expert. Cele mai frecvente probleme Gingivita şi mobilitatea dentară sunt probleme întâlnite la cel puţin 50% din gravide, din luna a doua şi până în luna a opta. Afecţiunea este cauzată de modificările hormonale (excesul de estrogeni), de creşterea numărului de bacterii şi de scăderea imunităţii. Mai rar apare granulomul de sarcină – mărirea localizată a gingiei, asemănătoare unei tumori benigne.

De asemenea, refluxul gastroesofagian, dar mai ales vărsăturile din timpul sarcinii produc eroziuni dentare. Apariţia cariei este favorizată, în primul şi al treilea trimestru, de sarcină de scăderea cantităţii de salivă (care are un rol benefic deoarece spală dinţii şi conţine substanţe protectoare) şi de creşterea acidităţii acesteia.

„La patru-şapte săptămâni de viaţă intrauterină se formează buzele, la 8-12 săptămâni - bolta palatină (cerul gurii), la 12 săptămâni începe mineralizarea dinţilor de lapte, iar din luna a şasea cea a dinţilor permanenţi. De aceea, acţiunile mamei şi starea ei de sănătate din această perioadă vor influenţa starea de sănătate sau chiar viaţa copilului”, este de părere dr. Mihaela Dan.

Citeşte continuarea articolului AICI