S-a descoperit cea mai vulnerabilă grupă de sânge în faţa virusului Covid-19

1 grupa de sange covid 19 jpg jpeg

Studii numeroase despre evoluţia, impactul şi modul cum se tratează infecţia cu virusul Coronavirus sunt în plină desfăşurare. Predispoziţia celor cu grupă de sânge A la Covid-19 se află printre ultimele descoperiri efectuate de cercetătorii chinezi.

Experţii de la Centrul de Medicină translaţională din Wuhan, epicentrul pandemiei, analizează mai multe caracteristici ale virusului şi cât de rezistenţi suntem în caz de contact cu el. Astfel, aceştia au descoperit că persoanele cu grupa de sânge A sunt mai predispuse să se infecteze. La polul opus, cei care au AB grupa de sânge ar putea fi mai rezistenţi în faţa bolii, conform unui studiu preliminar.

Ce să facă persoanele cu această grupă de sânge

Cercetătorii care au studiat Covid-19 în zonele de unde a pornit pandemia, în Wuhan şi Shenzhen, au descoperit că cei mai mulţi pacienţi şi morţi din cauza virusului Coronavirus au avut ca punct comun grupa de sânge.

Pacienţii cu grupa 0 au reprezentat o proporţie mai mică de pacienţi infectaţi sau ucişi de virus.

„Oamenii cu grupa sangvină A ar putea avea nevoie de o protecţie personală deosebit de întărită pentru a reduce şansele de infecţie”, au declarat cercetătorii din Wuhan.

Echipa condusă de Wang Xinghuan nu se opreşte aici, ci continuă cercetările în acest sens.

În cadrul cercetării, ale cărei concluzii au fost publicate în jurnalul Medrxiv.org, s-au analizat 2.173 de mostre de grupe de sânge, aparţinând persoanelor confirmate cu virus din Wuhan şi Shenzhen. Apoi s-au comparat cu cele 3.694 de probe provenite de la persoane sănătoase din aceleaşi zone.

Astfel, cei mai mulţi pacienţi infectaţi din Wuhan, aproximativ 38% au tipul de sânge A, 26,4% au grupa B, iar 25,8%, grupa de sânge 0. Pentru că în Wuhan şi Shenzhen sunt mai puţine persoane cu grupa de sânge AB, fiind infectate în proporţie de 10%, am putea deduce şi că aceştia sunt mai rezistenţi în faţa bolii.

“Dacă aveţi grupa de sânge de tip A, nu este cazul să vă panicaţi. Nu înseamnă că veţi fi infectat 100 la sută”, a declarat Gao Yingdai, cercetător în oraşul Tianjin, China. „Dacă sunteţi de tip 0, nu înseamnă că sunteţi mai protejat. Încă trebuie să vă spălaţi pe mâini şi să urmaţi indicaţii puse la dispoziţie de autorităţi”, a concluzionat omul de ştiinţă.

@unsplash