S-a aflat motivul pentru care unii oameni au un răspuns slab la vaccinuri

1 vaccin gripa jpg jpeg

Specialiştii din Australia au descoperit că un nivel redus al leptinei, un hormon metabolic, poate induce un răspuns imun slab la anticorpii care se obţin prin vaccinare.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea din Queensland în timpul studiilor în care analizau răspunsurile organismului uman la vaccinurile împotriva hepatite B şi la cel gripal.

Leptina este un hormon implicat în controlul apetitului, la fel ca şi grelina. Secretat de ţesutul gras, leptina este un hormon asociat cu saţietatea, fiind cel care ne „îndeamnă” să ne oprim din mâncat.

Oamenii de ştiinţă au identificat o asociere între sistemul metabolic şi imunitar care ar putea fi folosită pentru a dezvolta noi strategii de îmbunătăţire a protecţiei vaccinului în cazul populaţiilor vulnerabile.

„Pe baza mai multor tehnici avansate de imunologie, genetică şi biochimie, studiul nostru a constatat că leptina a promovat în mod direct dezvoltarea şi funcţionarea celulelor vitale în declanşarea unui răspuns imun'', a declarat profesorul Di Yu de la Universitatea din Queensland, citat de Agrepres.

„În colaborare cu echipe internaţionale, am constatat că o reducere a (nivelului) leptinei a fost asociată cu răspunsuri compromise la vaccin, ceea ce ne permite acum să îi putem identifica pe cei care riscă să nu genereze un răspuns imun după vaccinare", a precizat Yu.

„Dacă suntem sănătoşi avem un metabolism bun şi un nivel normal de leptină, însă dacă suferim de malnutriţie sau de anumite afecţiuni putem să avem un nivel scăzut de leptină, ceea ce limitează răspunsul la vaccin şi protecţia oferită de sistemul imunitar”, a declarat Yu.

Potrivit lui, multe persoane cu obezitate au şi nivel ridicat de leptină sau au rezistenţă la acest hormon, ceea ce arată un răspuns imun redus la anticorpii care se obţin prin vaccinare.

Oamenii de ştiinţă vor să analizeze răspunsurile la vaccinurile împotriva COVID-19 pentru a determina anumiţi biomarkeri cu care să identifice persoanele care au o probabilitate mai mică de a genera un răspuns puternic la vaccin.