Roşiile te protejează de cancer de piele

1 2 jpg jpeg

Datorită compuşilor activi, roşiile sunt benefice în tratatarea multor afecţiuni, chiar şi a cancerului. De curând, oamenii de ştiinţă au descoperit că un consum regulat de roşii ar putea fi de ajutor pentru prevenţia cancerului de piele.

Cercetătorii americani au efectuat un studiu pe şoareci pentru a observa în ce măsură tomatele sub formă de pudră pot reprezenta o sursă cu potenţial anticancerigen. În urma studiului, s-a aflat că şoriceii care au consumat pudră de roşii în fiecare zi au prezentat un risc cu 50% mai mic de dezvoltare a acestui tip de cancer.

Carotenoidele din plante combat cancerul

Pigmentul prezent în fructele şi legumele portocalii-roşii (roşii, morcovi) are rolul de antioxidant care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva radicalilor liberi. Dacă vei consuma vegetale care conţin betacaroten previi îmbătrânirea prematură a pielii. În cazul roşiilor, cel mai important carotenoid din ele este licopenul.

Risc redus de cancer de piele

S-a descoperit că şoarecii masculi cărora li s-a dat să mănânce, pe lângă hrana obişnuită şi o cantitate mică de pulbere de tomate, iar apoi au fost expuşi razelor ultraviolete, au prezentat o diminuare de 50% a riscului de a face tumori la nivelul pielii. Explicaţia specialiştilor este că acei compuşi care colorează plantele ar avea un rol protector pentru piele, protejând-o de radiaţiile solare, care duc la îmbătrânirea celulară şi la apariţia petelor pigmentare.

În ceea ce priveşte studiul pe şoarecii femele nu s-a descoperit nicio îmbunătăţire la nivel celular. O cercetare anterioară a scos la iveală faptul că şoriceii masculi după ce au fost expuşi la radiaţiile UV au dezvoltat mai repede tumori, acestea fiind mai numeroase, mai mari şi mai agresive, notează sciencedaily.com.

Ţinând cont că există diferenţe de manifestare a activităţii tumorale în funcţie de sex, oamenii de ştiinţă au spus că vor ţine cont de acest lucru în viitor atunci când caută să descopere noi strategii de prevenire a cancerului. Aşadar un aliment care îi face bine unui bărbat, nu e neapărat să-i facă bine şi unei femei.

Pasta de tomate înlătură arsurile solare

În urma unui studiu efectuat pe oameni s-a descoperit că un consum regulat de pastă de roşii poate diminua efectul nociv al razelor solare asupra pielii. Acest lucru se datorează faptului că pigmenţii coloraţi din fructe şi legume sunt depozitaţi la nivelul pielii, imediat după ce au fost consumate alimentele respective şi astfel epiderma va fi protejată de ultraviolete. Specialiştii recomandă ca pentru a avea rezultate vizibile să consumi roşii proaspete şi nu suplimente pe bază de tomate.