Risc mare de scleroză multiplă la tinerele obeze

1 2 jpg jpeg

Boala este o afecţiune neurologică, manifestată prin degradarea sistemul nervos central, mai precis afectează creierul, măduva spinarii şi nervii optici.

Studiul oamenilor de ştiinţă americani nu oferă dovezi clare că adolescentele care cântăresc mai mult decât media normală pot fi diagnosticate în viitor cu scleroză multiplă.

Deşi concluziile cercetătorilor nu oferă un răspuns cert despre legătura dintre obezitate şi scleroza multiplă, nu pot fi ignorate ipotezele ridicate de experţii americani coordonaţi de doctorul Annette Langer-Gould, de la Institutului Kaiser Permanente din Sudul Californiei, SUA.

Ipotezele apărute în urma cercetărilor fac referire la creşterea numărului de cazuri de pacienţi cu scleroză multiplă, care s-a înregistrat, coincidenţă sau nu, aproximativ în aceeaşi perioadă cu înmulţirea cazurilor de obezitate la adolescente.

La experiementul efectuat de experţii americani au fost implicaţi 75 de copii diagnosticaţi cu scleroză multiplă pediatrică, o afecţiune rar întâlnită la cei mici, şi peste 900.000 de alţi copii, clinic sănătoşi.

După ce au studiat greutatea, înălţimea şi alţi factori consideraţi necesari în cercetare, experţii au observat că tinerele obeze prezentau risc crescut de a suferi, pe viitor, de scleroză multiplă.

Respectiv, la risc erau peste jumătate din adolescentele care aveau şi probleme cu greutatea.