Rezultatele iniţiativei „Nu am făcut destul”, caravana de testări medicale gratuite în mediul rural

1 nu am facut destul vizual caravana jpg jpeg

1.134 de persoane au venit la testările medicale gratuite din cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, ajunsă la a şaptea ediţie, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Prezenţa este mai crescută decât în alţi ani, ceea ce arată interesul românilor pentru propria lor sănătate şi nevoia de a găsi soluţii pentru a le asigura acces la serviciile medicale în perioada pandemiei.

Caravana s-a desfăşurat în 8 weekenduri, în 14 sate din 5 judeţe (Prahova – Apostolache, Iordăcheanu, Lipăneşti, Cocorăştii Mislii, Gorj – Băleşti, Ţicleni şi Negomir, Vâlcea – Otetelişu, Ialomiţa – Ciulniţa, Reviga şi Sfântul Gheorghe, Olt – Plăviceni, Scărişoara şi Dobrosloveni). Testările au început în octombrie 2020, au fost întrerupte din cauza restricţiilor COVID şi au fost încheiate în aprilie 2021.

Oamenii prezenţi la testări au beneficiat gratuit de analize de sânge (hemograme şi PSA pentru prostată), ecografii mamare, dermatoscopii, EKG, teste HPV, măsurători de tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală. Pe lângă testări, caravana a avut şi o componentă educativă – beneficiarii au primit informaţii despre cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul pulmonar şi melanom, dar şi despre importanţa efectuării analizelor anuale de sânge. Femeile au învăţat cum să îşi palpeze sânii cu ajutorul unor mulaje care reproduc tumori maligne şi benigne.

Persoanele care au fost identificate cu suspiciuni la ecografie şi dermatoscopie au primit sprijin pentru a-şi face rapid mamografii şi respectiv controale dermatologice suplimentare.

Costurile campaniei au fost acoperite din sponsorizări din partea unor companii private. Examinările au fost făcute de medici specialişti şi rezidenţi care au fost asistaţi de studenţi voluntari de la facultăţile de Medicină din Bucureşti şi Craiova.

2 infografic 1 jpg jpeg

„În anul 2020, diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40%, ceea ce va copleşi sistemul de sănătate atunci când procentele amintite vor fi diagnosticate în faze tardive şi cu costuri ridicate. În ceea ce priveşte cancerul bronhopulmonar, s-a dovedit că au fost diagnosticate cu 3.000 de cazuri mai puţine decât în 2019 şi aceste lucruri au fost cauzate atât de situaţia pandemică din ţara noastră, cât mai ales de lipsa unui plan naţional de cancer. Concluzia acestei campanii arată nevoia urgentă a unui plan naţional de cancer în care screening-ul va fi esenţial pentru a mai da o şansă românilor la viaţă, prin depistarea cancerului în stadii curabile!” spune Cezar Irimia, preşedinte FABC.

Caravana „Nu am făcut destul” 2020-2021, în cifre:

Total persoane testate, vârste şi IMC:

1.134 de oameni au beneficiat de testări (858 femei şi 276 bărbaţi).

Cea mai tânără persoană are 9 ani, cea mai în vârstă – 88 ani.

Distribuţie vârste: sub 30 de ani – 8,5%, 30-49 ani – 35,8%, 50-69 ani – 40,8%, peste 70 ani – 14,9%.

Indice de masă corporală (IMC): subponderal – 2,4%, normal – 20,9%, supraponderal – 33,7%, obezitate clasa 3 - 5,7%.

Analize de sânge:

1.019 de hemograme efectuate

70% dintre cei prezenţi nu şi-au făcut analizele de sânge în ultimul an. 

Mai mult de un sfert dintre pacienţii cu vârsta de peste 50 de ani nu şi-au făcut analize de sânge în ultimii 5 ani.

Dintre toţi cei care şi-au făcut analize de sânge, 22,2% au avut trimitere de la medicul specialist, 43,4% au avut trimitere de la medicul de familie şi 34,5% şi le-au făcut din proprie iniţiativă.

10% dintre persoanele testate au anemie.

10% dintre persoanele testate prezintă creşteri ale numărului de leucocite ce sugerează o posibilă infecţie / inflamaţie.

2% au un număr scăzut de trombocite ce poate fi asociat cu modificări de coagulare, dar şi alte patologii.

294 de teste PSA. Dintre acestea, 8,5% au avut rezultate în afara valorilor normale.

Cancer de col uterin:

298 de teste HPV. Dintre acestea, 7,04% au fost pozitive.

Dermatologie:

516 de dermatoscopii efectuate. Dintre acestea, 42 au primit recomandări de control suplimentar, dar 30 dintre ei l-au refuzat, deşi le-a fost oferit gratuit, în cel mai apropiat oraş. Dintre cele 12 persoane care au mers la dermatolog, 2 au primit diagnosticul de carcinom (un tip de cancer de piele). Dintre toate persoanele prezente la testări, 218 au spus că au aluniţe care le fac probleme şi 155 au fost sau aveau de gând să meargă la dermatolog pentru ele. 

Cancer mamar:

684 de ecografii efectuate. Dintre acestea, 86 de femei au primit recomandări pentru mamografie. Doar 61 au mers, deşi toate femeile puteau beneficia de mamografii gratuite în regim de urgenţă şi chiar  transport gratuit dacă aveau nevoie. Dintre cele 61, un caz de cancer a fost confirmat (pacienta a făcut între timp şi mastectomia). O altă femeie, care avusese în urmă cu câţiva ani cancer mamar, şi la care medicii radiologi din caravană au găsit suspiciuni, aşteaptă în această perioadă rezultatul unor analize de specialitate.

74,6% dintre femeile prezente la testări nu şi-au făcut niciodată o ecografie mamară.

65,3% dintre femeile prezente la testări nu s-au palpat niciodată.

Alte statistici relevante:

15,4% dintre persoanele prezente la testări au sau au avut o rudă care suferă / a suferit de un tip de cancer.

6% dintre persoanele prezente la testări au sau au avut o rudă care suferă / a suferit de cancer mamar.

Prezenţa la mamografie a persoanelor care au primit recomandare de mamografie a fost de 70%.

Prezenţa la controlul suplimentar dermatologic a persoanelor care au primit această recomandare a fost de 28%.

Campania „Nu am făcut destul” este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Asociaţia Pacienţilor Cronici din România (APCR) şi Asociaţia Bolnavilor de Cancer (ABC).

Numai în ultimii trei ani, în timpul caravanei au fost diagnosticate 5 femei cu cancer mamar şi 4 persoane cu cancer de piele.

În cele 6 ediţii precedente, caravana „Nu am făcut destul” a ajuns în 30 de judeţe din ţară, a testat peste 6.000 de persoane din sate cu ajutorul a peste 400 de medici şi studenţi voluntari. 

“După vârsta de 60 de ani, realizarea unui set de analize anuale, care să cuprindă, inevitabil, şi o hemoleucogramă ar trebui să devină o rutină. Analizele de sânge sunt importante pentru că evaluează starea de sănătate generală a unei persoane, precum şi funcţionarea organelor principale. Janssen România susţine demersurile de conştentizare a importanţei efectuării analizelor de sânge anuale pentru a putea diagnostica şi urmări din timp evoluţia unor posibile afecţiuni.

Cu cât un diagnostic este pus mai devreme, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari.”, menţionează Ioana Nainer, Patient Centricity Lead, Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson, România. 

“Proiectul <Caravana de testări medicale gratuie în mediul rural - Nu am făcut destul> marchează pentru noi confirmarea că Bristol Myers Squibb este o companie axată pe transformarea vieţii pacienţilor cu ajutorul ştiinţei. Este misiunea noastră de a ajuta pacienţii prin intermediul ştiinţei, cercetării şi dezvoltării, dar şi de a fi alături de ei în lupta cu bolile grave; de la diagnostic până la tratament. Pentru că pacienţii sunt în centrul a tot ceea ce facem, nu renunţăm niciodată în căutarea noastră privind următoarea inovaţie care ar putea reprezenta noi speranţe pentru aceia care au nevoie urgent, chiar astăzi, de noi opţiuni de tratament.” – spune Cătălin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb România.

În acest an, campania este susţinută de companiile Roche, Janssen, Novartis, Synevo România, Bristol Myers Squibb, Pfizer, AstraZeneca, Farmaciile Alphega, Accu-Chek, MSD şi de voluntari de la Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti şi Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova.

Perteneri media: Click Sănătate, Radio Trinitas, Radio România Constanţa, Vocea Olteniei, www.eurovalcea.ro.

Mai multe detalii despre campanie pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

https://www.facebook.com/PacientulInDirect/videos/456316785597547/