Respectă aceste reguli când mergi la cumpărături. Scazi mult riscul să te îmbolnăveşti

1 cumparaturi jpg jpeg

Deplasările pentru aprovizionarea cu alimente trebuie să respecte regulile din ghidul pentru cumpărături, pus la dispoziţie pe fiipregătit.ro, Platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă.

Ce fac înainte să plec la cumpărături, cum mă protejez în magazin şi ce reguli de igienă trebuie să urmez când mă întorc de la cumpărături, sunt întrebări care au răspunsuri clare în rândurile de mai jos. Este important să procedăm întocmai ca în acest ghid, pentru a reduce riscul de infecţie cu noul Coronavirus.

Pregătirea pentru cumpărături

Înainte de a ieşi din casă, asigură-te că ţi-ai însuşit recomandările autorităţilor, adică te speli des pe mâni, dezinfectezi suprafeţele cu care intri în contact, îţi acoperi nasul şi gura când strănuţi sau tuşeşti, nu îţi atingi faţa cu mâinile murdare, eviţi persoanele bolnave, iei medicamente doar la recomandarea medicului. Cu lista cumpărăturilor de cumpărat, pregătită înainte, eviţi petrecerea unui timp îndelungat în magazin. Este de preferat să eviţi orele de vârf, adică dimineaţa şi seara. Verifică dacă ai la tine pachet de şerveţele de unică folosinţă, gel dezinfectant şi mănuşi. Pregăteşte, lângă uşa de la intrare, soluţie dezinfectantă şi şerveţele de unică folosinţă pentru când revii acasă.

Conduita de igienă la cumpărături

Dacă mai sunt persoane care vor să intre în magazin, şi s-a format coadă, respectă 1-2 m distanţă faţă de cei din faţă şi din spate. Odată ajuns în magazin, nu atinge cărucioarele direct cu mâna, dacă nu ai dezinfectat suprafaţa sau dacă nu porţi mănuşi. Stai departe de aglomeraţie şi revino mai târziu la raionul dorit, dacă în acea zonă sunt mai mulţi oameni. La casa de marcat, este bine, de asemenea, să păstrezi cel puţin 1 m distanţă, aproximativ lungimea unui cărucior între tine şi celelalte persoane. Evită plata cu bancnote, dacă este posibil optează pentru achiziţionarea produselor cu ajutorul unui card bancar sau telefon. Dacă dispui de bancnote, asigură-te că îţi dezinfectezi mâinile după ce ai efectuat plata. Evită apropierea telefonului mobil de faţă sau de ureche.

Reguli de prevenţie la întoarcerea acasă

Nu intra în casă înainte să foloseşti dezinfectantul sau spirtul şi şerveţelele pe care le-ai pregătit înainte de plecare pentru dezinfectarea mâinilor, a mânerului uşii, telefonului mobil, cheilor imediat după închiderea uşii. Atenţie! Nu este bine să duci cumpărăturile, plasele în bucătărie şi să începi să le aranjezi la locul lor, aşa cum făceai în mod obişnuit. Acum, le poţi lăsa la intrare, ca să le dezinfectezi. Fructele şi legumele se spală bine, nu este sănătos să pulverizezi pe ele soluţii cu efect dezinfectant. Asigură-te că ai distrus eventualii patogenii de pe suprafaţa genţii sau a rucsacului cu care ai fost la cumpărături şi că ai şters şi portofelul, telefonul, dar şi cardul bancar