Regimul alimentar al bolnavului de gută

1 2 jpg jpeg

În prezent, guta afectează multă persoane, mai ales bărbaţii, şi este asociată cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare şi alcool. Pe lângă tratamentul medicamentos, în gută este foarte importantă respectarea unui regim alimentar.

În ce constă dieta bolnavului de gută şi de ce apare boala, explica doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriţie.

Guta se formează din cauza cristalelor de uraţi care, practic, se fixează la încheieturile mici. Criza, practic, apare cu o durere violentă a degetului mare şi înroşirea degetului. Asta este o simptomatologie, dar şi o dovadă clinică că există problema de gută la persoana respectivă.

Se întâmplă ca, în această problemă, proteinele să nu mai fie metabolizate cum trebuie. Deci este un dereglaj în metabolismul protidic. Proteinele nu mai sunt descompuse total şi atunci acidul uric care rezultă nu mai este eliminat total din organism şi se depune sub formă de cristale de uraţi.

Aceste cristale de uraţi se pot depune la încheieturile mici, la falangele degetelor. De multe ori guta reprezintă şi o artrită, adică o inflamare a articulaţiilor mici şi se manifestă printr-o blocare a mobilităţii degetelor, însoţită şi de un edem al degetelor.

Aceasta a fost o simplă prezentare a gutei, dar concluzia este că în dieta persoanei cu gută nu se mai poate vorbi de proteine, decât de o cantitate extrem, extrem de mică, mai ales proteine din legume. Produsul animal este pus sub semnul interdicţiei în cazul gutei şi atunci dieta va avea la bază celelalte alimente, cum ar fi glucidele, lipidele.

Ce alimente nu sunt recomandate bolnavilor de gută? Află cum poţi vindeca guta prin tratamente naturiste!