Refacerea după efortul fizic prin tratamente homeopatice!

Chiar daca ne aflam in anotimpul cel mai vesel, trebuie sa pastram un echilibru asupra stilului de viata.
Miscarea in aer liber reprezinta una din cele mai bune optuni in acest sens. Sportul este un mod de a trai sanatos, de a ne elibera de stresul cotidian. De asemenea, sportul si miscarea pot fi aliati in lupta impotriva bolilor si afectiunilor de sezon. Invatati principiile, beneficiile, limitările, istoria şi modurile în care puteti utiliza aceste cele mai bune modalitati naturale ca prima linie de apărare a organismului.
Solutiile homeopatice ajuta pe toata lumea de la mame si profesionisti ocupati pana la medici in a ameliora afecţiunile acute, cum ar fi tusea, raceala sau gripa. Acestea se pot aplica fara grija femeilor însărcinate, bebeluşilor şi copiilor mici, persoanelor vârstnice în tratament polimedicamentos si pacienţilor cu afecţiuni endocrine şi de nutriţie (ex: diabet, obezitate) (mai ales sub formă de granule), pacienţilor supuşi unor tratamente «grele», pentru a diminua efectele secundare ale acestora, sportivilor, de fapt tuturor.
Efortul muscular intens, insa, fara a fi pregatit corespunzator, poate conduce la mici rupturi la nivelul fibrelor musculare, responsabile de cele mai multe ori de durerile musculare post-efort, de oboseala musculara. De asemenea, in timpul efortului pot sa apara o serie de traumatisme, de la hematoame, entorse, luxatii, pana la fracturi, tendinite, bursite, sinovite, discite, dureri ale partii inferioare a spatelui, toate cu mecanisme post-traumatice sau prin activarea mecanismelor anaerobe de producere de energie in cazul efortului fizic.
Pe termen lung, efortul fizic intens se poate solda cu osteo-artrite, sindrom de canal carpian, degenerescenta a discurilor intervertebrale, elemente de spondiloza.

Cum prevenim aceste manifestari? Cum le tratam odata ce au aparut?
Corpul uman are sisteme bucla redundante de control cardio-pulmonar in timpul efortului fizic intens. Ipoteza aceasta poate explica accelerarea respiratiilor in timpul exercitiilor intense, dar si cresterea sincrona a activitatii cardio-vasculare.
La inceputul efortului fizic semnalele de la creier si de la musculatura implicate in efort bombardeaza centrii de control ai functiilor cardio-pulmonare. Creste debitul cardiac si ventilatia, scade brutal rezistenta periferica la nivelul arteriolelor musculare prin efect alfa-adrenergic si creste rezistenta vasculara in vasele din tesuturile inactive. La un atlet de top debitul cardiac creste de la 5 la 30 – 40 l/min, cand trece de la repaus la un exercitiu dinamic. Fluxul sangvin poate creste pana la de 25 de ori valoarea de repaus in toata masa musculara.
In concordanta, oxigenarea musculara totala creste de 85 de ori in timpul unui exercitiu dinamic fata de starea de repaus. Antrenamentul sustinut imbunatateste capacitatea de transport a oxigenului catre mitochondria de la nivelul celulei musculare, si capacitatea acesteia de a utiliza oxigenul. Aportul maxim de oxigen creste progresiv odata cu antrenamentul indelungat, iar extragerea oxigenului din sange este de asemenea crescuta proportional cu efortul fizic.
In cazul efortului sustinut prelungit, aceste mecanisme aerobe sunt depasite de necesarul energetic al masei musculare implicate, in aceste conditii se activeaza o serie de mecanisme metabolice alternative anaerobe de generare a energiei, care conduc deseori la scaderea semnificativa a rezervelor de glicogen dar si la acumularea de produsi toxici la nivelul celulei musculare – acid lactic, scaderea ph-ului la nivelul fibrei musculare, urmata de scaderea capacitatii de efort muscular.
Putem preveni aceste modificari metabolice la nivelul fibrei musculare? Putem diminua efectul lor nociv?
Exista tehnici de lucru, tehnici de dozare a efortului, scheme si tactici de antrenament astfel incat organismul sportivului sa functioneze la parametri maximi, cu cat mai putine urmari nedorite.
Exista si tratamente dedicate acestor situatii, atat in terapia conventionala, cat si in homeopatie, acupunctura, apifitoterapie sau alte terapii naturiste.
De ce sa alegem homeopatia?
Homeopatia propune un tratament eficient, fara efecte adverse, usor de utilizat si raspunde nevoilor pacientilor de a urma tratamente naturale, bio, netoxice, sigure.
Homeopatia propune un tratament individualizat, dedicat fiecarui pacient in parte, stabilit dupa o analiza clinica atenta a pacientului si a suferintelor acestuia de catre specialistii in sanatate.
Arnica montana – aceasta adevarata « diva « a plantelor este cunoscuta pentru efectul ei antiinflamator si antalgic, eficienta asupra muschilor, vaselor sangvine, cordului si indicate in tratamentul traumatismelor produse prin cadere/ lovire, rani, hemoragii de mica si medie intensitate, fragilitate capilara, hematoame, echimoze, oboseala musculara la sportivi.

In dilutii mici, medicamentele obtinute din planta aceasta stimuleaza muschii si pot fi luate inaintea efortului de incalzire, iar in dilutii mari, are efect relaxant si este indicata dupa efort, in timpul recuperarii, iar in dilutii medii se recomanda in timpul activitatii fizice, pentru a sustine efortul si a evita crampele sau contractiile dureroase. Din aceste motive, solutiile homeopatice derivate din Arnica montana, gelurile sau granulele sunt foarte populare printre sportivii din intreaga lume cum ar fi fotbaliştii echipei Bayern München, sau numeroşi alţi atleţi şi sportivi olimpici.
Sfatul specialistului

Dr. Sorin Dan Cadar, homeopat
Pentru profilaxia manifestarilor post-efort, Magneziu 300 plus aduce o combinatie adecvata si un aport de vitamine – tot complexul de vitamine B, vitamina E si Seleniu, cu un efect benefic in combaterea oboselii, diminuarea stres-ului si echilibrarea functiilor psihologice si neurologice ale organismului, iar datorita continutului de Seleniu are un efect oxido-reductor foarte bun. De asemenea, aceasta combinatie, asociata cu modul de prezentare asigura o biodisponibilitate foarte buna a tuturor componentelor. Asocierea cu vitaminele din grupul B contribuie la imbunatatirea contractilitatii musculare dar si a mobilitatii articulare.