Recomandările medicilor pentru sărbători. Chiar merită să riscăm să ne îmbolnăvim de COVID-19?

1 shutterstock 1684567684 jpg jpeg

În timp ce majoritatea oamenilor se gândesc cu bucurie la Crăciun şi la Revelion, medicii le privesc cu îngrijorare. Se aşteaptă ca numărul cazurilor de îmbolnăviri să crească şi lansează disperate semnale de alarmă. OMS a întocmit un ghid cu recomandări.

Mai bine ne abţinem anul acesta de la vizite decât să riscăm viaţa celor dragi

„Doar câteva zile, ne mai despart de sărbătorile de iarnă, care vin la pachet cu: agitaţia, aglomeraţia, nebunia aia ce ne cuprinde, pentru a ne umple coşul, cu cumpărături şi cadouri. Doar că bonus, anul acesta avem şi o pandemie. Este o perioadă grea şi e greu să ne abţinem de la nişte obiceiuri, vizite, tradiţii... Doar că, gândiţi-vă, mai important este să rămânem sănătoşi, să trecem peste pandemia asta. Sărbători vor mai fi, şi ar fi păcat, ca la anul, la masa de Crăciun să fie cu o farfurie mai puţin, doar pentru că “ne-am săturat” de restricţii. Dacă acum câteva luni păreau că mor doar cei în vârstă, cu alte boli, acum e un fel de ruletă rusească, unde oricine este expus la acest risc. Am avut un pacient, un domn în vârstă de 42 de ani, care după ce şi-a revenit din comă indusă şi a fost detubat, primului lui gând a fost «oare ce face fiica mea de şase ani? Doar pe ea am visat-o cât timp am fost intubat». Ar mai fi, zeci de exemple, unde oamenii au învins boala, pentru că au avut pentru cine lupta... Dar de ce să ajungem până acolo!? Vom trece peste pandemia asta, dar până atunci nu merită să-ţi rişti viaţa pentru nimic în lumea asta, mai bine respectăm nişte reguli simple, decât să ajungem cu o sondă în gât sau şi mai tragic «ambalaţi» într-un sac negru”, a scris pe pagina sa de facebook dr. Amin Zahra, medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, informeaza click.ro.

Recomandările OMS pentru Sărbători

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat un ghid cu sfaturi în prag de Sărbători şi avertizează că obişnuitele reuniuni între prieteni, rude, familie cresc semnificativ riscul de transmitere a coronavirusului. Experţii recomandă ca, dacă vrem neapărat să ne întâlnim, să o facem pe cât posibil afară, purtând mască. Dacă întâlnirile nu se pot petrece decât în spaţii închise, atunci trebuie limitat numărul de participanţi şi asigurarea unei ventilaţii corespunzătoare. „Purtarea măştii şi distanţarea ar putea fi incomode, mai ales în apropierea prietenilor şi rudelor, însă aceste decizii dificile trebuie luate pentru a-i proteja pe ei, pe noi şi pe ceilalţi membri ai comunităţii”, transmite OMS.