Radioterapie gratuita pentru pacientii neoplazici

1 2 jpg jpeg

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat spitalului fondurile necesare pentru decontarea integrală a serviciilor medicale de radioterapie, prin Programul Naţional de Oncologie – Subprogramul de Radioterapie, realizat în regim de spitalizare de zi. Pacienţii pot urma şedinţe gratuite de radioterapie cu tehnici avansate de iradiere de tip VMAT, IMRT, dar şi de radioterapie convenţională 3D, în funcţie de indicaţia medicală primită.

Radioterapia este aplicată în prezent la peste 50% din totalitatea bolnavilor de cancer, ca tratament curativ, independent sau în asociere cu intervenţiile chirurgicale şi tratamentele oncologice sistemice, în funcţie de localizarea formaţiunii tumorale şi stadiul bolii. În România, mai mult de jumătate din pacienţii pentru care tratamentul radioterapeutic este de o importanţă critică nu beneficiază în timp util de acesta, din cauza deficitului de aparatură şi de medici de specialitate.

“Capacitatea de radioterapie la nivel naţional în momentul de faţă este insuficientă, iar clinicile care oferă servicii decontate au deja liste de aşteptare de câteva luni. Prin decontarea şedinţelor de radioterapie în cadrul centrului nostru, sperăm să venim în sprijinul cât mai multor pacienţi care au nevoie de acest tratament în cel mai scurt timp. La Centrul Oncologic Sanador, pacienţii beneficiază de o gamă complexă de investigaţii şi tratamente oncologice, acordate de medici de un înalt nivel profesional, într-un spital construit după ultimele standarde internaţionale în domeniu“, a declarat dr. Laurentiu Bujor, Director Medical, Centrul Oncologic Sanador.

Centrul Oncologic Sandor este dotat cu ultimul tip de tehnologie de iradiere – 2 acceleratoare liniare TrueBeam şi TrueBeam STX High Definition, produse de Varian, lider mondial în domeniu. Ambele echipamente oferă pacienţilor un tratament rapid de radioterapie, cu precizie ridicată şi doze scăzute de radiaţii asupra ţesuturilor sănătoase, reducând la minimum efectele secundare. În plus, departamentul este dotat cu computer tomograf 4D Philips Big Bore, care va permite să realizeze radioterapie cu funcţie de sistem de “gating respirator” pentru stereotaxie pulmonară, tumori ale glandei mamare, pulmonare etc. Această tehnică este în curs de implementare în următoarea perioadă.

Centrul asigură pacienţilor o gamă complexă de servicii moderne şi integrate de diagnostic, tratament al cancerului şi urmărire post-terapeutică, pornind de la ambulator integrat, spitalizare de zi şi continuă, oncologie medicală, radioterapie, brahiterapie, medicină nucleară, SPECT CT şi terapie izotopică, PET CT (în curând) împreună cu cele mai performante echipamente şi tehnologii medicale, aplicate de medici cu o bogată experienţă în domeniu. Integrat Spitalului Clinic Sanador, noul centru oncologic dispune de bloc operator la standarde internaţionale (fiecare sală de operaţie este dotată cu plafon cu flux laminar, având grad de asepsie 3-4, asigurând protecţie totală împotriva infecţiilor intraspitaliceşti), anestezie şi terapie intensivă, compartiment de primiri urgenţe (24/24H) cu 18 linii de gardă şi flotă proprie de ambulanţe.

Fiecare caz medical este analizat individual, de către o Comisie Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board) alcătuită din medici cu experienţă, din diferite arii medicale de interes (radioterapie, chirurgie oncologică, neurochirurgie, imagistică, anatomie patologică, nutriţie etc.), cu scopul de a oferi pacienţilor soluţii medicale personalizate, care să le asigure cel mai bun rezultat posibil.