Provoc─âri ┼či solu┼úii pentru testarea ┼či ini┼úierea tratamentului la timp pentru pacien┼úii cu HIV ┼či hepatite virale ├«n Europa

1 2 jpg jpeg

HepHIV 2019, desf─â┼čurat ├«n premier─â ├«n Rom├ónia, reune┼čte exper┼úi din 20 de ┼ú─âri - profesioni┼čti din domeniul medical, exper┼úi ├«n s─ân─âtate public─â, reprezentan┼úi ai societ─â┼úii civile ┼či factori de decizie, care aduc ├«n prim-plan r─âspunsul Europei la aceste probleme de s─ân─âtate public─â.

Astfel, se urm─âre┼čte identificarea de solu┼úii axate pe ├«mbun─ât─â┼úirea test─ârilor, diagnosticarea timpurie ┼či ini┼úierea la timp a tratamentului pentru pacien┼úii din Europa.

ÔÇ×Rom├ónia este o dovad─â elocvent─â pentru progresul f─âcut ├«n Europa Central─â ┼či de Est, dar ├«n acela┼či timp atrage aten┼úia asupra pa┼čilor care ├«nc─â mai trebuie parcur┼či raportat la combaterea acestor patru boli infec┼úioase.ÔÇŁ, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului Na┼úional de Boli Infec┼úioase ÔÇ×Prof. Dr. Matei Bal┼č", Co-pre┼čedinte local HepHIV 2019.

De┼či ratele cazurilor de hepatit─â B, hepatit─â C┼či BTSraportate au ├«nregistrat un trend descendent ├«n ultimii ani, ├«n Rom├ónia, ├«n 2016, ┼úara noastr─â a avut una dintre cele mai ridicate rate de cazuri de TB din UE ┼či din SEE(Spa┼úiul Economic European). Totodat─â, ├«n privin┼úa HIV, Rom├ónia se afl─â ├«n topul ┼ú─ârilor din regiunea european─â a Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii (OMS) ├«n ceea ce prive┼čte num─ârul persoanelor diagnosticate t├órziu: 60% dintre cei diagnostica┼úi cu HIV, ├«n Rom├ónia, ├«n 2017, fa┼ú─â de 53%- media din regiune,potrivit Centrului European de Prevenire ┼či Control al Bolilor Transmisibile(ECDC). Totodat─â, legisla┼úia continu─â s─â reprezinte o barier─â ├«n ceea ce ├«nseamn─â accesul la test─âri, mai ales av├ónd ├«n vedere politicile care incrimineaz─â ÔÇ×munca sexual─âÔÇŁ ┼či lipsa reglement─ârilor legislative pentru ca persoane f─âr─â preg─âtire medical─â s─â poat─â fi formate pentru a efectua test─âri HIV.

├Än perioada 2008 ÔÇô 2017, ├«n Rom├ónia au fost ├«nregistrate ├«n total aproximativ

, mai arat─â ECDC.

ÔÇ×Regiunea Europei de Est ┼či a Asiei Centrale continu─â s─â se confrunte cu dificult─â┼úi politice, legale ┼či tehnice ├«n ceea ce prive┼čte r─âspunsul ├«mpotriva HIV, a hepatitelor virale, abolilor cu transmitere sexual─â ┼či a tuberculozei, ├«n special ├«n cazul popula┼úiei aflate la risc. Organizarea acestei conferin┼úe la Bucure┼čti poate aduce ├«n prim-plan aceste probleme din zon─â ┼či poate ajuta la generarea schimb─ârii de care este nevoieÔÇŁ,a precizat

Programul ┼čtiin┼úific al Conferin┼úei HepHIV 2019 prezint─â proiecte de cercetare ┼či interven┼úii de la nivelul ├«ntregii Europe, care abordeaz─â ├«n mod eficient mai multe boli infec┼úioase ┼či cresc astfel num─ârul persoanelor testate ┼či care, odat─â diagnosticate, sunt incluse ├«n tratament. ├Än plus, aproape 20 de sesiuni ┼či rezumate din programul ┼čtiin┼úific se concentreaz─â pe studii de cercetare din Europa de Est ┼či Asia Central─â.

Pentru a marca deschiderea HepHIV2019, ini┼úiativa HIV in Europese redenume┼čte oficial ┼či devine EuroTEST. Scopul redenumirii ├«n EuroTEST este extinderea domeniilor de ac┼úiune, pentru a include concomitent hepatitele, HIV, BTS ┼či TB. EuroTEST ├«┼či propune s─â utilizeze strategii integrate pentru a contribui la cre┼čterea detect─ârii timpurii ┼či la ini┼úierea c├ót mai devreme a tratamentului, pentru rezultate mai bune din punctul de vedere al st─ârii de s─ân─âtate ┼či prevenirea riscului de transmitere ulterioar─â a bolilor.

Ini┼úiativa HIV in Europe a fost lansat─â ├«n 2007 ca o modalitate de a atrage aten┼úia asupra importan┼úei diagnostic─ârii ┼či ├«ngrijirii timpurii pentru persoanele infectate cu HIV. De┼či ini┼úiativa s-a concentrat ini┼úial doar pe HIV, experien┼úa a dovedit c─â HIV, hepatita B ┼či hepatita C se suprapun raportat la modul de transmitere ┼či afecteaz─â categorii de popula┼úie comune, iar prin urmare, ini┼úiativa ┼či-a intensificat eforturile ├«ncep├ónd cu 2013 pentru a acorda prioritate ┼či hepatitelor. De la ini┼úierea sa, HIV in Europa a cl─âdit o platform─â european─â ├«n care reprezentan┼úi ai societ─â┼úii civile, institu┼úiile de politic─â sanitar─â, unit─â┼úile de ├«ngrijire ┼či institu┼úiile europene de s─ân─âtate public─â s─â colaboreze pentru influen┼úarea politicilor ├«n domeniu, pentru ├«mp─ârt─â┼čirea experien┼úelor ┼či construirea unei baze de dovezi din practic─â pentru a sprijini diagnosticul ┼či ├«ngrijirea timpurii pentru persoanele cu HIV ┼či hepatite virale din Europa. EuroTEST va continua aceast─â direc┼úie, dar cu un focus suplimentar pe BTS ┼či TB.

ÔÇ×Datele prezentate la HepHIV2019 demonstreaz─â c─â programele ┼či ini┼úiativele existente au implementat deja ├«n mod eficient strategii de testare integrate. Schimbarea numelui ├«n EuroTEST ┼či includerea BTS ┼či TB vor contribui la sprijinirea eforturilor actuale prin recunoa┼čterea realiz─ârilor lor ┼či prin crearea unui fundament pentru un sprijin sporit din partea factorilor de decizie ┼či a stakeholderilor ├«n rela┼úie cu strategiile de testare integrateÔÇŁ, a men┼úionat Daniel Sim├Áes, Institutul de S─ân─âtate Public─â, Universitatea din Porto, Portugalia, Co-pre┼čedinte al Conferin┼úei HepHIV2019, ┼či co-pre┼čedinte al Comitetului de coordonare EuroTEST.

Extinderea domeniului de ac┼úiune ├«n ceea ce prive┼čte bolile infec┼úioase ├«n cadrul EuroTEST este reflectat─â ┼či de ini┼úiativele actuale din Europa care ├«ncurajeaz─â eforturile integrate de testare ┼či prevenire, inclusiv politica Uniunii Europene privind HIV/SIDA, TB ┼či hepatite, Ac┼úiunea Comun─â ÔÇ×INTEGRATEÔÇŁ, finan┼úat─â de UE, S─âpt─âm├óna European─â a Test─ârii, c├óteva publica┼úii ┼či ghiduri recente ale Centrului European de Prevenire ┼či Control al Bolilor, care includ ghidurile de s─ân─âtate public─â pentru integrarea test─ârilor pentru VHB, VHC ┼či HIV, precum ┼či recomand─ârile comune ale ECDC ┼či OEDT (Observatorul European pentru Droguri ┼či Toxicomanie) privind prevenirea virusurilor transmise prin s├ónge ├«n penitenciare.

Conferin┼úa HepHIV2019 ┼či EuroTEST recunosc importan┼úa strategiilor integrate de testare ┼či invit─â comunitatea european─â a factorilor de decizie politic─â, ONG-urile, profesioni┼čtii din domeniul s─ân─ât─â┼úii ┼či institu┼úiile de s─ân─âtate public─â s─â sprijine sinergiile dintre bolile prezente simultan ┼či s─â elimine barierele din legisla┼úie.

Referindu-se la tema HepHIV2019 ÔÇô Provoc─ârile ├«n testarea ┼či ├«ngrijirea integrate, la timp,

adaug─â: ÔÇ×Nu putem l─âsa aceste provoc─âri s─â ne descurajeze, ar trebui s─â folosim dezbaterile din cadrul HepHIV2019 pentru a ne ghida ├«n continuarea eforturile pentru a testa c├ót mai mul┼úi oameni ┼či a-i include ├«n tratament mai devreme. Ar trebui s─â implement─âm o abordare multidisciplinar─â, care s─â includ─â politici na┼úionale pentru testarea de rutin─â pentru aceste boli, atunci c├ónd este cazul, s─â ├«mbun─ât─â┼úim programele de reducere a efectelor nocive ┼či ├«ngrijirea continu─â, ├«n special pentru popula┼úiile-cheie, iar accesul egal la test─âri ┼či tratament ar trebui s─â fie garantat ├«n toate regiunile europene.ÔÇŁ

Conferin┼úa HepHIV 2019 de la Bucure┼čti este organizat─â sub patronajul Pre┼čedin┼úiei Rom├óniei la Consiliul Uniunii Europene

De la lansare, conferin┼úa este organizat─â de c─âtre HIV in Europe ┼či partenerii afilia┼úi, ├«n timp ce edi┼úia din 2019 este organizat─â ├«mpreun─â cu Ac┼úiunea Comun─â INTEGRATE, derulat─â pe o perioad─â de trei ani ┼či finan┼úat─â de UE.