Proiectul Primul Zâmbet oferă viitoarelor mame lucrurile necesare în primele zile de viaţă ale copilului

1 2 jpg jpeg

Astfel, 30 de maternităţi din România vor primi cutii complete cu lucruri necesare bebeluşilor, esenţiale pentru primele săptămâni de viaţă - şi care pot însemna un sprijin major pentru părinţii din comunităţi vulnerabile. Proiectul vine în beneficiul a 3000 de proaspete mămici.

Cutiile conţin produse care se găsesc exclusiv în magazinele Kaufland: haine pentru copii din colecţia Kuniboo, produse de igienă şi îngrijire din gama bevola® baby, concepute special pentru pielea sensibilă a celor mici (şampon delicat, ulei de îngrijire şi şerveţele umede), scutece K-Classic, broşuri cu informaţii utile din partea Salvaţi Copiii şi alte lucruri necesare bebeluşilor.

Proiectul cutiilor Primul Zâmbet are la bază conceptul cutiei finlandeze (The Finnish Box), oferită de guvernul Finlandei tuturor mamelor însărcinate în ultimul trimestru şi care conţine diverse lucruri necesare primelor zile din viaţa nou-născutului. Mai mult, Cutia finlandeză este şi o politică publică de sănătate care a înregistrat rezultate extraordinare în scăderea mortalităţii infantile în această ţară.

În prezent, Finlanda are cea mai mică rată a mortalităţii infantile din Europa: 1,7 decese la 1000 de născuţi vii, în timp ce, la nivelul României, aceasta este cea mai ridicată din Europa, cu o valoare de 7 la mie, dublu faţă de media Uniunii Europene care a ajuns la 3,6 la mie, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

„Copiii înseamnă viitorul unei naţii. Ne dorim ca toţi copiii României să se bucure de un start cât mai bun în viaţă şi să ajutăm, în acelaşi timp, tinerele mame. Ştim că primele zile din viaţa de părinte sunt copleşitoare, de aceea Kaufland România, alături de Organizaţia Salvaţi Copiii, doreşte să ajute proaspetele mame să se bucure de Primul Zâmbet şi să ştie că toţi copiii se nasc egali, indiferent de locul sau mediul în care vin pe lume”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.

Primii cinci ani de viaţă sunt esenţiali în construirea unei relaţii emoţionale sănătoase între părinţi şi copil, iar pentru asta mama trebuie ajutată să îşi îngrijească nou-născutul, să îi fie alături, să îi dedice timp de calitate, având la dispoziţie lucrurile necesare.

„Atunci când vin pe lume, toţi copiii sunt iubiţi şi prin asta extraordinar de puternici. În programul pe care Salvaţi Copiii îl derulează pentru sprijinirea maternităţilor, am văzut nou-născuţi fragili, prematuri de 1.000 de grame, a căror forţă i-a uimit şi pe medici. De aceea, este important să ne îngrijim ca fiecare mamă care naşte să aibă ceea ce îi este necesar nou-născutului, pentru ca ea să se preocupe doar de zâmbetul acestuia",a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Acestă campanie este gândită a fi începutul unei bune practici în România, care să ajute mamele în noul lor rol şi să le ofere informaţii utile legate de importanţa controalelor medicale şi a îngrijirii corecte a celor mici. Acest nou model de informare se adaugă eforturilor anterioare ale Organizaţiei Salvaţi Copiii de implicare în reducerea mortalităţii infantile prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.