Probleme cu somnul? Iată la ce soluţie poţi apela!

1 2 jpg jpeg

Cu câteva condiţii: becul roşu să fie folosit la o lampă şi să fie de intesitate mică. Descoperirea duce la apariţia controverselor, cu atât mai mult cu cât cercetările din ultimii ani au arătat că sursele de lumină artificială, cum este ecranul telefonului mobil, fie cel al televizorului sau al laptopului, pot cauza tulburări de somn.

În cadrul cercetării, realizate în laborator pe cobai, specialiştii au analizat efectele pe care le au becurile de culoare asupra somnului.

În primă fază, cercetătorii au testat becurile albastre, după care pe cele de culoare roşie. După ce au analizat efectele culorilor asupra somnului, specialiştii au observat că becurile de culoare albastră provocau depresie cobailor, în timp ce culoarea roşie îi ajutau să se calmeze, chiar să se odihnească eficient.

,,Trebuie să vedem dacă becurile de culoare roşie mai pot influenţa în vreun fel sănătatea persoanelor. Rezulatele obţinute au arătat că acestea nu afectează ritmul circadian, de unde şi somnul odihnitor”, a precizat Richard Stevens, profesor epidemiolog la Centrul de Sănătate a Universităţii din Connecticut, SUA.

La fel de important, spun oamenii de ştiinţă, este ca persoanele să profite pe perioada sezonului rece de lumina naturală. ,

,Expunerea la lumină nu influenţează în vreun fel tulburările de somn. Cu toate acestea, este esenţială pentru păstrarea sănătăţii cerebrale”, a afirmat Debra Skene, profesor de neuroendocrinologie la Universitatea Surrey din Marea Britanie.