Primul studiu din România referitor la evoluţia în dinamică a titrului anticorpilor post-vaccinare împotriva COVID-19

1 coronavirus mutatii jpg jpeg

Sistemul Medical MedLife anun┼ú─â rezultatele preliminare ale primului studiu din Rom├ónia ├«n ceea ce prive┼čte evolu┼úia ├«n dinamic─â a titrului de anticorpi ├«n urma vaccin─ârii ├«mpotriva COVID-19. Scopul acestei cercet─âri este de a compara titrurile de anticorpi dup─â prima ┼či a dou─â doz─â de vaccin, ├«n raport cu studiile efectuate ├«n alte ┼ú─âri, precum ┼či stabilirea statistic─â a unui titru de anticorpi neutralizan┼úi, raportat la lotul prelucrat.

├Än aceast─â prim─â etap─â a studiului, derulat de divizia de cercetare MedLife, a fost analizat un e┼čantion de 179 de persoane, personal medical ┼či auxilar, cu v├órste cuprinse ├«ntre 24-79 ani, c─ârora le-au fost  recoltate probe biologice ├«n vederea detect─ârii anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-nucleocapsida pe Abbott Alinity ┼či anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-spike pe Liason Diasorindup─â prima doz─â de vaccin, respectiv dup─â cea de-a doua doz─â. Studiile de echivalare efectuate de produc─âtori cu privire la metoda cantitativ─â Liason Diasorin au ajuns la concluzia c─â acele concentra┼úii care sunt >=80AU/ml corespund unor titruri de anticorpi de neutralizare >= 1:160 (PRNT). Neexist├ónd ├«nc─â un standard de concentra┼úie de anticorpi anti-SARS-CoV-2 ┼či nici un titru de anticorpi neutraliza┼úi care s─â indice nivelul de protec┼úie, rezultatele testelor serologice se interpreteaz─â cu rezerv─â, presupun├ónd c─â, cu c├ót este o concentra┼úie de anticorpi de legare mai mare fa┼ú─â de intervalul stabilit de produc─âtor, cu at├ót se presupune c─â exist─â un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales ├«n cazul anticorpilor anti-S.

Reprezentan┼úii companiei anun┼ú─â inten┼úia de a cre┼čte e┼čantionul la 1000 de persoane, astfel ├«nc├ót informa┼úiile s─â ofere o mai mare valoare ┼čtiin┼úific─â. Anticorpii vor fi evalua┼úi la 20 de zile de la prima doz─â de vaccin, respectiv la 10-14 zile dup─â cea de-a doua doz─â. Evaluarea va continua, urm├ónd s─â fie analizate datele la 3 luni ┼či respectiv, 6 luni post-vaccinare.

Din totalul persoanelor ├«nrolate ├«n aceast─â etap─â a studiului, 142 au fost testate negativ la testul PCR ├«nainte de administrarea primei doze de vaccin, 33 de persoane au avut un test RT-PCR pozitiv ├«n perioada mai ÔÇô decembrie 2020, iar 4 persoane s-au pozitivat dup─â prima doz─â de vaccin.

Lu├ónd ├«n considerare profilul persoanelor care nu au trecut anterior prin infec┼úie s-a constat c─â r─âspunsul imun este sc─âzut ├«nainte de administrarea rapelului - astfel, doar la 20% dintre persoane s-au determinat concentran┼úii >=80 AU/ml,ace┼čtia afl├óndu-se ├«n intervalul15 - 21 de zile de la prima doz─â de vaccin. Procentul se dubleaz─â,  ├«ns─â, ├«n primele zile dup─â rapel. Ca urmare,la 42% dintre persoane,care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 p├ón─â acum,s-au dezvoltat anticorpi anti-Spike ├«n concentra┼úii >=80 AU/ml├«n primele 6 zile de la administrarea celei de-a doua doze.Mai mult, procentul celor care au dezvoltat anticorpi neutralizan┼úi cre┼čte semnificativ ┼či se apropie de 100% ├«n r├óndul persoanelor aflate la momentul evalu─ârii ├«n intervalul 7-10 zile de la rapel.Pe de alt─â parte, speciali┼čtii MedLife atrag agen┼úia cu privire la faptul c─â dou─â persoane din acest e┼čantion nu au dezvoltat anticorpi nici ├«n primele 6 zile dup─â rapel.

Persoanele care au trecut prin boal─â, dezvolt─â un titru de anticorpi semnificativ mai mare chiar din primele zile dup─â vaccin

├Än ceea ce prive┼čte e┼čantionul format din persoane diagnosticate cu infec┼úie COVID-19 ├«n trecut, s-a observat c─â titrul de anticorpi dezvoltat este semnificativ mai mare dec├ót ├«n cazul celor care nu au fost infecta┼úi, chiar din primele zile dup─â vaccinare. Din totalul de 33 de persoane din acest e┼čantion, una singur─â nu a dezvoltat anticorpi ├«n primele 7 zile. Compar├ónd persoanele aflate ├«n intervalul 1 ÔÇô 6 zile de la rapel, speciali┼čtiiMedLife au remarcat faptul c─â cei care au trecut prin boal─â pot dezvolta un titru de anticorpi neutralizan┼úi de peste 10 ori mai mare.

ÔÇťCredem c─â vaccinarea este cea mai eficient─â solu┼úie pentru combaterea pandemiei, de aceea punem la dispozi┼úie din fonduri proprii resursele noastre de cercetare ├«n vederea monitoriz─ârii r─âspunsului imun la vaccin, at├ót pe termen scurt, c├ót ┼či pe termen mediu ┼či lung. ├Än aceast─â etap─â avem rezultate preliminare, bazate pe un e┼čantion mic, ├«ns─â valoarea ┼čtiin┼úific─â va cre┼čte odat─â ce vom dep─â┼či pragul de 1000 de persoane analizate. Totu┼či, premisele sunt bune, av├ónd ├«n vedere c─â at├ót persoanele care au avut infec┼úie COVID, c├ót ┼či cele care nu au trecut anterior prin boal─â dezvolt─â anticorpi dup─â administrarea ambelor doze. Vom continua s─â monitoriz─âm ├«ndeaproape evolu┼úia anticorpilor post-vaccinare pentru a informa ├«n timp util autorit─â┼úile ├«n ceea ce prive┼čte perioad─â ├«n care se p─âstrez─â titrul de anticorpi neutralizan┼úi ┼či momentul ├«n care ├«ncepe s─â sc─âd─âÔÇŁ, a declarat Mihai Marcu, Pre┼čedinte ┼či CEO MedLife Group.

Anticorpii post-vaccin ┼či anticorpii dob├óndi┼úi natural

Speciali┼čtii explic─â faptul c─â anticorpii dob├óndi┼úi ├«n urma infect─ârii cu virusul SARS-CoV-2 sunt diferi┼úi de cei dob├óndi┼úi ├«n urma vaccin─ârii. Ca urmare a infec┼úiei COVID-19 pot fi detecta┼úi at├ót anticorpi de legare anti-N (nucleocapsida), c├ót ┼či anticorpi anti-S (spike). ├Än schimb, vaccinurile induc doar producere de anticorpi anti-S, dozarea acestora ├«n s├óngeput├ónd da rezultate diferite ├«n func┼úie de platforma analitic─â utilizat─â, respectiv de componenta├«n determinan┼úi antigenici a kiturilor respective.

Evolu┼úia post-vaccinare ┼či m─âsurarea nivelul anticorpilor anti SARS-CoV-2 s-a realizat cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate ┼či performante metode de testare imunologic─â. Laboratorul MedLife dispune de posibilitatea realiz─ârii a trei tipuri de teste de detec┼úie de anticorpi, toate trei prin principiul chemiluminiscen┼úei ÔÇô Ac IgM anti-S, test calitativ pe sistem Alinity-Abbott, Ac IgG anti-N, test calitativ pe sistem Alinity-Abbott ┼či Ac IgG anti-S, test cantitativ pe sistem Liaison ÔÇô Diasorin, cu echivalare aproximativ─â ├«n titru de neutralizare. Toate testele pentru detec┼úie anticorpi sunt disponibile ┼či la cerere, at├ót pentru pacien┼úi, c├ót ┼či pentru companii.