Primul şi singurul Centru de Excelenţă în Endoscopie Digestivă Intervenţională din ţară

1 policlinica gastromond centru excelenta endoscopie jpg jpeg

Policlinica Gastromond din Constanţa, parte a Reţelei de sănătate REGINA MARIA, a devenit prima şi singura clinică din România din domeniul endoscopiei digestive care a primit acreditarea Surgical Review Corporation.

Centrul de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă a primit certificarea de Centru de Excelenţă în Endoscopie Digestivă Intervenţională din partea prestigioasei instituţii din Statele Unite ale Americii. 

Înfiinţată în 2003, Surgical Review Corporation (SRC) este o organizaţie nonprofit independentă, care se dedică dezvoltării eficienţei şi eficacităţii chirurgiei la nivel mondial. Forumul a efectuat mii de evaluări până în prezent, certificând spitale şi centre medicale faimoase precum Centrul Medical al Universităţii din Washington, Spitalul Lenox Hill din New York sau Clinica Tivoli-Dicos din Bordeaux. 

Acreditarea SRC reprezintă o confirmare a celui mai înalt nivel de îngrijire şi siguranţă de care pacienţii cu afecţiuni din sfera gastroenterologică beneficiază. Procesul de acreditare este unul extrem de riguros, în care se ţine cont de următoarele criterii: structura personalului, gradul de pregătire medicală, nivelul competenţelor profesionale, experienţa profesională, complianţa la ghidurile internaţionale de endoscopie digestivă şi modul în care comunică echipele de front desk şi back office din cadrul policlinicii cu pacienţii. De asemenea, din punct de vedere al securităţii pacientului, evaluarea a urmărit aparatura medicală, mediul steril, nivelul de cooperare dintre medic şi asistent în timpul procedurilor şi modul în care sunt monitorizaţi pacienţii înainte şi după intervenţie, în acord cu procedurile specifice. În procesul de evaluare pentru acreditare au fost selectate 800 de cazuri de care s-a ocupat echipa medicală a policlinicii din Constanţa, fiind important modul în care echipa medicală răspunde în situaţii de urgenţă. Pacienţii Gastromond sunt obişnuiţi să fie trataţi conform ghidurilor internaţionale, având în vedere toate posibilele riscuri şi complicaţii asociate fiecărui tip de intervenţie. 

Odată cu certificarea Gastromond ca Centru de Excelenţă, a fost auditată şi activitatea echipei medicale formate din 22 medici cu competenţă în endoscopia digestivă diagnosticată şi terapeutică. Aceasta este condusă de Prof. Univ. Dr. Dumitru Eugen, medic primar Medicină internă şi Gastroenterologie şi Dr. Gherghina Viorel, medic primar ATI. 

„Suntem onoraţi de această înaltă distincţie, cea de a fi singurul Centrul de Excelenţă în Endoscopie, la nivel naţional şi ne bucură recunoaşterea muncii întregii echipe de la Policlinica Gastromond. Acreditarea SRC confirmă un angajament ferm pe care ni l-am luat faţă de pacienţii noştri şi ne vom continua misiunea de a le oferi accesul la un act medical responsabil, rezultatele de până acum întărind promisiunea noastră de viitor.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Dumitru Eugen, Coordonatorul Centrului de Excelenţă în Endoscopie Digestivă Intervenţională din cadrul Policlinicii Gastromond Constanţa, parte a Reţelei de sănătate REGINA MARIA.

În continuare, activitatea echipei de medici şi asistente medicale de la Policlinica Gastromond va fi monitorizată lunar de SRC în următorii 3 ani. Fiecare caz este introdus într-o bază de date centrală, putând fi evaluat periodic şi comparat cu standardele de îngrijire ale forumului. 

În cadrul Policlinicii Gastromond Constanta, pacienţii au acces, pe lângă servicii complete de gastroenterologie, hepatologie şi endoscopie digestivă, la specialităţi medicale şi analize de laborator în contract cu CAS Constanţa, investigaţii de specialitate din sfera gastroenterologică şi spitalizare de zi.