Poţi alege alt ser dacă te-ai vaccinat cu AstraZeneca?

1 vaccinare covid jpg jpeg

S-a constatat o reticenţă a persoanelor care au primit prima doză de AstraZeneca de a continua schema de imunizare cu acelaşi ser. În acest context, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a făcut câteva precizări.

Întrebat, la TVR1, dacă persoanele care au primit prima doză de AstraZeneca ar putea face rapel cu alt ser în caz că acesta va fi oprit de la administrare, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a răspuns: „Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (...) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (...) Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente (trombotice - n.red.) este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză. Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente”, informează agerpres.ro.

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiţă, în ţările în care există un număr important de persoane vaccinate cu a doua doză de la AstraZeneca nu s-au înregistrat cazuri de evenimente trombotice.

Nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste”, a afirmat Gheorghiţă.

Specialistul afirmă că îngrijorarea legată de serul AstraZeneca este „absolut firească”, însă trebuie puse în balanţă beneficiile vaccinării şi riscurile pe care le implică infecţia cu noul coronavirus.