Poate uleiul de ficat de cod să prevină infecţia cu noul coronavirus?

1 shutterstock 526305043 1 jpg jpeg

Persoanele care iau ulei de ficat de cod ar putea avea un risc mai sc─âzut de a face Covid-19 sau, dac─â se infecteaz─â, au ┼čanse mai mici de a dezvolta complica┼úii, este ipoteza celui mai mare studiu clinic care se desf─â┼čoar─â ├«n acest moment ├«n Norvegia.

Studiul clinic a ├«nceput ├«n luna noiembrie ┼či va include cel pu┼úin 80.000 de persoane cu v├órsta sub 75 de ani care nu au luat ulei de ficat de cod, capsule cu ulei de pe┼čte, vitamina D sau multivitamine ├«n ultimul an. Jum─âtate dintre ei vor lua o doz─â zilnic─â de ulei din ficat de cod, iar cealalt─â jum─âtate va primi un produs placebo. Ei vor fi ale┼či aleatoriu, a┼ča c─â nu vor ┼čti ce produs li se va administra. Rezultatele vor fi disponibile anul viitor, ├«n luna mai. Tot atunci, studiul va ar─âta ce efecte are acest tip de ulei asupra altor boli virale, cum ar fi gripa sezonier─â ┼či r─âcelile obi┼čnuite.

Proiectul face parte din Koronastudien, un studiu mai amplu al Spitalului Universitar din Oslo. ├Änc─â din martie, speciali┼čtii de aici au invitat norvegienii s─â r─âspund─â la un chestionar online despre obiceiurile lor de via┼ú─â: ce suplimente alimentare iau ┼či ce simptome au avut cei care s-au infectat cu noul coronavirus. Aproximativ 150.000 de persoane au r─âspuns p├ón─â acum, iar r─âspunsurile lor arat─â c─â  persoanele care consum─â ├«n mod regulat ulei de ficat de cod sunt mai pu┼úin predispuse la infectare, iar cele care contracteaz─â totu┼či virusul,  dezvolt─â forme u┼čoare ale bolii.

Uleiul de ficat de cod este bogat ├«n vitamina D ┼či acizi gra┼či Omega-3 (├«n special EPA ┼či DHA, doi dintre cei mai importan┼úi acizi gra┼či polinesatura┼úi).

Studiul este par┼úial finan┼úat de compania Orkla Health, care produce marca M├ÂllerÔÇÖs Cod Liver Oil. Acesta este ┼či produsul utilizat ├«n cadrul studiului.

ÔÇ×Am fost contacta┼úi de Spitalul Universitar din Oslo ┼či am v─âzut aceasta ca o oportunitate de a contribui la lupta ├«mpotriva pandemiei, ob┼úin├ónd ├«n acela┼či timp o nou─â perspectiv─â asupra efectelor pozitive ale consumului de ulei de ficat de codÔÇŁ, spune Gunnhild Aarstad, director de cercetare, dezvoltare ┼či inovare la compania Orkla Health.