Plasturii contraceptivi cresc riscul de cheaguri de sânge

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii danezi de la Universitatea din Copenhaga au analizat datele strânse în urma unor investigaţii la care au fost supuse mii de femei, cu vârsta cuprinse între 15 şi 49 de ani. Studiile au început din anul 2001 şi au durat până în anul 2010.

În urma evaluărilor privind utilizarea de către femei a contraceptivelor non-orale, s-a descoperit că acestea prezintă un risc crescut de a face tromboză venoasă, o afecţiune caracterizată prin prezenţa unui cheag de sânge care blochează o venă sau o arteră.

În Jurnalul Medical Britanic, omul de ştiinţă Øjvind Lidegaard şi echipa sa de specialişti au publicat un raport cu cele 3.434 de cazuri găsite în care s-a pus diagnosticul de tromboză venoasă.

Riscurile de formare a cheagurilor de sânge la femeile care folosesc pilule anticoncepţionale au fost descoperite încă de acum doi ani. Este vorba numai despre contraceptivele orale care conţineau substanţa drospirenonă.

Cercetările s-au extins însă şi asupra contraceptivelor non-orale, de tipul plasturilor şi inelelor cu hormoni, iar studiile efectuate pe aproximativ 2.000 de femei au scos la iveală că şi utilizarea acestora poate creşte riscul de tromboză venoasă.