Pilula de a doua zi, ineficientă pentru plinuţe

Dispozitive pentru controlul sănătăţii acasă jpeg

Oamenii de ştiinţă au descoperit că pastilele administrate după câteva ore de la un act sexual neprotejat, care au ca scop prevenirea unei sarcini nedorite, nu au efectul scontat.

Este vorba despre pilulele care conţin ingredientul activ levonorgestrel, compus care, se arată în cercetări, nu are niciun efect asupra femeilor care au greutatea corporală mai mare de 75 de kilograme.

Specialiştii scoţieni au făcut studii timp de doi ani pentru a verifica acest rezultat. Concluzia finală este pusă încă sub semnul întrebării, dar au fost alertate companiile farmaceutice care colaborează cu furnizorii de pilule ce conţin acest ingredient activ.

„Medicamentul cu levonorgestrel este unul foarte sigur. Este accesibil şi în prezent nu avem motive să nu-l recomandăm“, spune doctorul Caroline Harvey.

Specialistul australian recomandă femeilor care au folosit sau au de gând să utilizeze acest medicament să nu se panicheze în privinţa ineficienţei lui. Acest efect advers se poate produce doar la persoanele care au greutatea mai mare de 75 de kilograme.

Toate pilulele de contracepţie de urgenţă, în special cele care au în compoziţie acest ingredient, vor fi urmărite şi incluse în cercetări amănunţite, pentru a se putea stabili un verdict clar în acest sens.