Pilula de a doua zi, ineficientă pentru plinuţe

Dispozitive pentru controlul sănătăţii acasă jpeg

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â pastilele administrate dup─â c├óteva ore de la un act sexual neprotejat, care au ca scop prevenirea unei sarcini nedorite, nu au efectul scontat.

Este vorba despre pilulele care conţin ingredientul activ levonorgestrel, compus care, se arată în cercetări, nu are niciun efect asupra femeilor care au greutatea corporală mai mare de 75 de kilograme.

Speciali┼čtii sco┼úieni au f─âcut studii timp de doi ani pentru a verifica acest rezultat. Concluzia final─â este pus─â ├«nc─â sub semnul ├«ntreb─ârii, dar au fost alertate companiile farmaceutice care colaboreaz─â cu furnizorii de pilule ce con┼úin acest ingredient activ.

ÔÇ×Medicamentul cu levonorgestrel este unul foarte sigur. Este accesibil ┼či ├«n prezent nu avem motive s─â nu-l recomand─âmÔÇť, spune doctorul Caroline Harvey.

Specialistul australian recomandă femeilor care au folosit sau au de gând să utilizeze acest medicament să nu se panicheze în privinţa ineficienţei lui. Acest efect advers se poate produce doar la persoanele care au greutatea mai mare de 75 de kilograme.

Toate pilulele de contracep┼úie de urgen┼ú─â, ├«n special cele care au ├«n compozi┼úie acest ingredient, vor fi urm─ârite ┼či incluse ├«n cercet─âri am─ânun┼úite, pentru a se putea stabili un verdict clar ├«n acest sens.