Pesticidele pot favoriza apariţia autismului

1 2 jpg jpeg

În cercetarea oamenilor de ştiinţă americani, citată de Mediafax, este studiată legătura dintre cazurile de copii autişti şi faptul de a locui în apropierea unei zone în care se utilizează pesticide, dar nu este stabilită o relaţie cauză-efect între aceste două fenomene.

Autismul afectează dezvoltarea copiilor, iar incidenţa bolii a crescut considerabil în ultimele decenii. În Statele Unite ale Americii afecta un copil din 68 în 2010, faţă de un copil din 150 în 2000.

Cercetătorii au comparat datele referitoare la utilizarea pesticidelor în California cu adresele a 1.000 de persoane care au participat la un studiu despre familiile cu copii autişti.

"Am studiat unde trăiau participantele la studiu în timpul sarcinii şi în momentul naşterii", a explicat Irva Hertz-Picciotto, unul dintre autorii studiului şi vicepreşedinte al Departamentului de ştiinţe şi sănătate publică la Universitatea Davis din California.

Astfel s-a descoperit că mai multe tipuri de pesticide au fost utilizate mai frecvent în apropierea locuinţelor în care copiii au dezvoltat autism sau au avut întârzieri în dezvoltare.

Aproximativ o treime dintre participanţii la studiu trăiau într-un perimetru cuprins între 1,25 şi 1,75 kilometri de locul în care au fost utilizate substanţele.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că riscul de autism era cu atât mai crescut cu cât contactul cu pesticidele avea loc în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, aceştia precizând că aceste substanţe chimice afectează mai ales creierul fătului.