Pericolul din pastele de dinţi

1 2 jpg jpeg

Eşti bombardat cu tot felul de paste de dinţi care mai de care, că-ţi albesc dinţii şi vei arata ca un star, că opresc sângerările gingivale, că au anumite plante dar nu ţi se spune ce conţin acestea şi cât de rele sunt pentru sănătate. Sodiul lauryl sulfat, triclosanul şi alcoolul sunt doar câteva dintre ingredientele utilizate în industria produselor de îngrijire personală.

Lauril sulfat de sodiu

Dacă citeşti cu atenţie eticheta săpunurilor, şampoanelor şi a pastei de dinţi vei observa că aproape că nu există produse să nu conţină această substanţă chimică, care în engleză se traduce prin Sodium Laureth Sulfate (SLS). Mai poate fi întâlnită şi în detergentul de vase şi de rufe, în produse de eliminare a petelor, dar şi în cremele şi loţiunile pentru soare, în apa de gură ori în cremele hidratante sau aftershave.

Despre Lauril sulfat de sodiu se ştie că este un agent de curăţare ieftin, care este utilizat, de regulă, pentru a produce spumă. SLS ar fi răspunzător pentru apariţia herpesului şi a cancerului. De obicei, nu este folosit singur, ci în combinaţie cu alte substanţe, precum triclosanul şi Zincul. Pentru a afla răspunsul dacă SLS este nociv pentru sănătatea cavităţii bucale s-a studiat doar această substanţă pură, deşi în compoziţia pastei de dinţi rareori apare singură. Dacă acţionează de unul singur, s-a decoperit că SLS-ul poate duce la modificări la nivelul celulelor, astfel distrugându-se epiteliul, notează doctoruldedinti.info Însă, specialiştii norvegieni, prin analizarea celor trei, Triclosan, SLS şi Zinc au ajuns la concluzia că nu ar dăuna sănătăţii orale.

Ştiai că...

...unele laboratoare îl folosesc pentru distrugea celulală în vederea extragerii ADN-ului?

Triclosanul

Şi acesta se regăseşte în numeroase produse de igienă orală deoarece previne formarea plăcii bacteriene. Despre el se vorbeşte că creează disfuncţii ale sistemului endocrin, iar fertilitatea ar fi afectată. De asemenea, pentru că poate produce un dezechilibru la nivel hormonal „atacă“ şi tiroida. Să nu mai spunem că se crede că creşte rezistenţa la antibiotic.

În urma unui studiu efectuat de cei de la APC (Asociaţia Pro Consumatori), s-a descoperit că 59% dintre pastele de dinţi analizate de pe piaţă nu ar trebuie utilizate de copiii mai mici de 6 ani.

Fluorura de sodiu

Ţi se spune că această substanţă întăreşte smalţul dinţilor şi previne ca aceştia să cadă, până aici nimic rău. Probabil că ai auzit până acum că nu e bine să te speli cu pastă de dinţi care conţine fluor. Ei bine, află şi de ce. Dacă pe lângă faptul că te speli des cu acest tip de pastă de dinţi cu un conţinut ridicat de fluorură de sodiu, ajungi, fără să vrei, în mod repetat să o şi ingeri, află că sănătatea ta ar putea avea de suferit. Pot apărea reacţii precum, dezechilibrul hormonal, iar sistemul osos şi cel nervos vor fi afectate. Se vorbeşte şi despre posibilitatea de apariţie a cancerului.

...chiar dacă înghiţi o cantitate infimă de fluorură de sodiu pot apărea probleme cum ar fi, diaree, greaţă şi diaree?

Alcoolul

Prezent în multe produse de igienă a cavităţii bucale, alcoolul produce uscăciunea gurii şi te „ajută“ să îţi miroasă gura. Din cauză că saliva, protectorul natural împotriva degradării dinţilor , va fi în cantităţi reduse, vei fi predispus la apariţia cariilor.

Dioxidul de titan

E171, deşi este folosit şi în producţia de vopsea de culoare albă, acest element chimic este utilizat şi în producerea pastei de dinţi pentru obţinerea aspectul estetic de dinţi albi. Atunci când este adăugat în pasta de dinţi, dioxidul de titan are acelaşi efect de albire. Pe lângă numeroase tulburări ale organismului, cum ar fi alergii, afecţiuni ale stomacului şi intestinelor, creşterea colesterolului şi multe altele, este şi o substanţă cu potenţial cancerigen.

Alte substanţe prezente în pastele de dinţi care sunt dăunătoare organismului sunt: Benzoatul de sodiu, caragenanul şi lista continuă.