Pediatrii italieni vor opera în România

1 2 jpg jpeg

Un proiect al Ministerului Sănătăţii presupune ca echipe complete de medici cardiologi şi chirurgi cardiaci de la clinica „San Donato” din Italia să poată realiza intervenţii în centrele din România specializate în cardiochirurgie pediatrică. Pe perioada contractului pacienţii români vor putea fi trataţi în clinica italiană.

Este vorba de patru centre din ţară unde se vor realiza intervenţiile în colaborare română-italiană: clinica „Marie Curie” din Bucureşti, unde va demara activitatea intervenţională, în centrele şi institutele de boli cardiovasculare din Cluj Napoca şi din Iaşi, dar şi în centrul din Târgu Mureş. În această din urmă clinică se intenţionează creşterea capacităţii de operare şi ridicarea nivelului de complexitate a cazurilor tratate.

De asemenea, în cadrul proiectului vor fi instruiţi şi medicii români tineri, dar şi asistenţii medicali din sectoarede interes şi deficitare din punct de vedere al resurselor umane: chirurgie cardiacă, cardiologie, anestezie pediatrică.

„Este nevoie de un plan concret de dezvoltare a acestui sector şi de o strategie clară şi o viziune asupra rezultatelor pe care dorim să le obţinem. Împreună cu colegii de la San Donato, dar şi cu alţi specialişti din ţară şi străinătate vom asigura realizarea unei strategii, dar şi implementarea ei concretă în următorii 3 ani. În acest fel, copiii care se nasc cu malformaţii congenitale cardiace vor putea fi trataţi în ţară fără a mai fi necesar transferul lor în alte ţări”, susţine Raed Arafat,ministrul sănătăţii.

IRCCS Policlinico San Donato este recunoscut pentru expertiza bogată în special în domeniul cardiochirurgiei pediatrice.