Pastila anti-COVID-19 de la Pfizer ar putea fi disponibilă în curând. Cum ajută în tratarea bolii

1 shutterstock 1696245148 2 jpg jpeg

Compania Pfizer are în studii clinice un antiviral care a dat rezultate în tratarea infecţiei cu noul coronavirus. Dacă se va dovedi eficient, se va elimina şi necesitatea izolării.

Dacă studiile efectuate pe oameni în Statele Unite ale Americii şi în Belgia vor dovedi beneficii în tratarea COVID-19, medicamentul ar putea fi disponibil până la finalul anului.

Mai exact, este vorba despre un antiviral numit PF-07321332, care ar putea fi administrat pentru a împiedica dezvoltarea formelor severe de boală la persoanele care prezintă simptomele specifice ale infecţiei cu noul coronavirus.

Antiviralul ar putea fi administrat celor pentru care vaccinurile nu funcţionează sau în situaţia în care apar variante noi ale coronavirusului, care prezintă rezistenţă la actualele vaccinuri.

Studiile clinice, la care participă aproximativ 60 de voluntari, vor fi finalizate pe 25 mai. Dacă se dovedeşte că pastila este sigură pentru sănătate, vor fi efectuate studii mai ample, care să arate rata eficienţei. În prezent, nu au fost identificate efecte adverse în cazul animalelor.

Dacă antiviralul PF-07321332 se va dovedi eficient, se va elimina şi necesitatea izolării.