Pa┼čaportul de vaccinare anti-COVID-19: Care sunt ┼ú─ârile pro ┼či contra

1 pasaport covid jpg jpeg

Pa┼čaportul de vaccinare ar putea deveni ├«n cur├ónd obligatoriu pentru to┼úi cei care doresc s─â c─âl─âtoreasc─â ├«n str─âin─âtate, iar ideea este agreat─â mai ales de ┼ú─ârile a c─âror economie depinde de turism. Exist─â ├«ns─â ┼či state europene care se opun certificatului Covid.

Se pare că nu este decât o chestiune de timp până când certificatul Covid va deveni un act obligatoriu pentru călătoriile în anumite state europene.

Pa┼čaportul de vaccinare. ┼ó─ârile care ar putea implementa certificatul Covid

Ideea pa┼čaportului de vaccinare a prins contur de mult─â vreme ┼či este agreat─â mai ales ├«n ┼ú─ârile care se bazeaz─â foarte mult pe turism. Dar nu numai. ┼×i statele nordice cocheteaz─â cu ideea, scrie hotnews.

Grecia

Grecia s-a num─ârat printre primele state care au cerut ca aceast─â m─âsur─â s─â fie analizat─â ┼či c├ót mai repede adoptat─â. Asta s-a ├«nt├ómplat chiar luna trecut─â, c├ónd oficialii greci au cerut Comisiei Europene s─â permit─â utilizarea ÔÇ×certificatelor de vaccinareÔÇŁ pentru c─âl─âtorii ├«n UE. ├Än afar─â de asta, Grecia a semnat deja un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccina┼úi deplas─ârile ├«ntre cele dou─â ┼ú─âri.

Spania

Spania, care este de asemenea dornic─â s─â primeasc─â din nou turi┼čti, nu a lansat deocamdat─â un pa┼čaport de vaccinare, dar ministrul de externe, Arancha Gonzales Laya, consider─â c─â ar fi ÔÇ×un element foarte important pentru restabilirea ├«n siguran┼ú─â a mobilit─â┼úiiÔÇŁ.

Italia

┼×i Italia consider─â c─â un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea c─âtre ÔÇ×activit─â┼úi normaleÔÇŁ, a┼ča cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgen┼úei sanitare, Domenico Arcuri.

Suedia ┼či Danemarca

Suedia ┼či Danemarca au anun┼úat deja certificate electronice care ar putea permite purt─âtorilor s─â c─âl─âtoreasc─â ├«n str─âin─âtate, s─â intre ├«n stabilimente sportive sau culturale ori - ├«n cazul Danemarcei - s─â ia masa ├«n restaurante.

Islanda

Islanda, care nu este membră a UE, dar are legături cu aceasta ca parte a Spaţiului Schengen, a început să emită certificate digitale în ianuarie, în vederea facilitării deplasărilor internaţionale.

Estonia

În Estonia, cei care pot dovedi la intrare că sunt vaccinaţi sau deţin un test COVID-19 negativ sunt scutiţi de carantină. O firmă locală, Guardtime, a început o schemă pilot de certificare, iar ţara colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru dezvoltarea la nivel internaţional.

State care nu agreeaz─â ideea

Exist─â destul de multe state europene care nu agreeaz─â ideea unui pa┼čaport Covid, printre care Fran┼úa, Germania, Polonia ┼či chiar Rom├ónia.

Fran┼úa a exprimat rezerve privind utilizarea certificatelor de vaccinare ca indiciu al siguran┼úei activit─â┼úilor practicate ├«naintea pandemiei. ÔÇ×Nu toat─â lumea are acces la vaccinuri. ┼×i nu ┼čtim dac─â acestea ├«mpiedic─â transmitereaÔÇŁ, a declarat ├«n ianuarie ministrul s─ân─ât─â┼úii, Olivier Veran. Dezbaterea trebuie s─â ├«nceap─â ÔÇ×peste c├óteva luniÔÇŁ, a spus el.

┼×i Germania se opune acord─ârii de privilegii fa┼ú─â de restul popula┼úiei pentru o minoritate vaccinat─â. Nu exclude ├«ns─â impunerea unei astfel de cerin┼úe ├«n sectorul privat. ÔÇ×Dac─â un proprietar de restaurant dore┼čte s─â deschid─â numai pentru persoanele vaccinate, va fi dificil de interzis asta conform legisla┼úiei curenteÔÇŁ, a declarat ministrul justi┼úiei, Christine Lambrecht.

Polonia nu ia ├«n considerare deocamdat─â un ÔÇ×pa┼čaport de vaccinareÔÇŁ, de┼či dispune de o aplica┼úie pentru smartphone care arat─â starea celor vaccina┼úi ┼či care permite de┼úin─âtorilor s─â evite carantina la sosirea ├«n ┼úar─â.

Guvernul Belgiei, de asemenea, este ├«mpotriva condi┼úion─ârii activit─â┼úilor de ÔÇ×pa┼čapoarteleÔÇŁ de vaccinare. Pentru c─âl─âtorii, urm─âre┼čte recomand─ârile la nivelul UE ┼či cele ale OMS.

Pa┼čaportul de vaccinare ar putea deveni ├«n cur├ónd obligatoriu pentru to┼úi cei care doresc s─â c─âl─âtoreasc─â ├«n str─âin─âtate, iar ideea este agreat─â mai ales de ┼ú─ârile a c─âror economie depinde de turism. Exist─â ├«ns─â ┼či state europene care se opun certificatului Covid.