Pacienţii necontagioşi cu tuberculoză vor fi trataţi în sistem ambulatoriu

1 barbat tuse fotolia 3592927 subscription l jpg jpeg

Ministerul Sănătăţii a lansat în luna ianuarie un proiect pilot care vizează diagnosticarea şi tratarea exclusiv în ambulator a anumitor categorii de pacienţi cu tuberculoză.

Proiectul va fi derulat în Bucureşti, în perioada ianuarie – decembrie 2020 şi face parte dintr-un program mai amplu –„Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei şi Malariei care se desfăşoară timp de 3 ani, în perioada 2018-2021.

În cadrul proiectului pilot este prevăzut ca aproximativ 200 pacienţi cu tuberculoză, BK negativ, necontagioşi, să poată fi trataţi în dispensarele TB aparţinând Institutului de Pneumoftiziologie „Marus Nasta” (din sectoarele 4, 5 şi 6), cu obiectivul de a evita spitalizările în situaţia în care acestea nu sunt absolut necesare.

Mai mult, o altă componentă a proiectului o reprezintă diagnosticarea rapidă a suspecţilor, toate acestea fiind făcute astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boala.

„Tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică în România. Deşi s-au făcut progrese importante pentru controlul acestei maladii de către echipele medicale, încă ne situăm pe locul 5 în lista celor 18 ţări cu prioritate înaltă pentru eradicarea tuberculozei în Regiunea Europeană.”, a spus ministrul Sănătăţii, Victor Costache într-o conferinţă de presă.

În prezent, în sistemul nostru medical managementul cazurilor de tuberculoză este centrat pe internarea în spitale  şi secţii de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, iniţierea tratamentului, precum şi, după caz, monitorizarea reacţiilor adverse şi evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice.

Prin acest proiect, Ministerul doreşte dezvoltarea serviciilor ambulatorii, un demers în concordanţă cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Comisiei Europene, dar şi cu obiectivele strategiei naţionale de sănătate şi ale strategiei naţionale pentru controlul tuberculozei.

În funcţie de rezultate, proiectul pilot va putea fi extins la nivel national, promit autorităţile.