Pachete gratuite de teste rapide antigen pentru ┼čcolile de stat

1 regina maria 1 jpg jpeg

Pentru a veni ├«n sprijinul ┼čcolilor, mai ales a celor din medii defavorizate, Regina Maria a lansat Safe Classroom, un program na┼úional dedicat ┼čcolilor de stat ┼či aliniat la m─âsurile prev─âzute de protocolul de testare antigen ├«n unit─â┼úile de ├«nv─â┼ú─âm├ónt, prin care ofer─â gratuit teste antigen pentru screening COVID-19.

Cele mai recente date arat─â c─â num─ârul de infect─âri ├«n r├óndul elevilor ┼či pre┼čcolarilor a crescut ├«n medie cu 22 cazuri pe zi, iar ├«n r├óndul personalului s-a ├«nregistrat o cre┼čtere de aproximativ 40 de cazuri pe zi. Ca urmare a cazurilor confirmate, peste 200 de clase ┼či grupe care ├«┼či desf─â┼čurau activitatea fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â au fost suspendate ├«n perioada 8-15 martie.

Programul lansat de Re┼úeaua de S─ân─âtate REGINA MARIA se adreseaz─â tuturor ┼čcolilor de stat din Rom├ónia, indiferent de ora┼č, fiind preg─âti┼úi pentru livrare ┼či ├«n zone vulnerabile sau izolate. ├Än urma ├«nscrierii pe site-ul REGINA MARIA, ├«n sec┼úiunea Safe Classroom, fiecare ┼čcoal─â va primi p├ón─â la 5 pachete care con┼úin c├óte 25 de teste rapide antigen pentru screening COVID-19. Testele puse la dispozi┼úie de c─âtre REGINA MARIA ├«ndeplinesc toate cerin┼úele prev─âzute la punctul 10 din Ordinul MS 1819/2020 ┼či vor fi ├«nso┼úite de instruc┼úiuni clare de utilizare.

ÔÇ×Unit─â┼úile de ├«nv─â┼ú─âm├ónt ar trebui s─â fie unele dintre cele mai sigure locuri dintr-o comunitate unde, pe l├óng─â aspectele evident educa┼úionale, se pun ┼či bazele unui comportament social. Prin programul Safe Classroom, ne dorim s─â ├«ncuraj─âm ┼čcolile s─â reia ritmul normal al pred─ârii. Suntem preg─âti┼úi s─â sus┼úinem prin aceast─â investi┼úie rezilien┼úa sistemului de ├«nv─â┼ú─âm├ónt, s─â contribuim la continuitatea actului educa┼úional ┼či, pe termen lung, s─â contribuim la un viitor mai previzibil pentru noi to┼úi.ÔÇŁ a declarat Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Re┼úeaua de s─ân─âtate REGINA MARIA.

Testarea cu teste antigen rapide este recomandată în următoarele cazuri:

┬Ě Elevilor simptomatici a c─âror simptomatologie de boal─â debuteaz─â ├«n timpul orelor de curs;

┬Ě Colegilor cazurilor confirmate din unitatea de ├«nv─â┼ú─âm├ónt (inclusiv celor asimptomatici), imediat dup─â confirmarea primului caz;

┬Ě Cadrelor didactice ┼či altor angaja┼úi ai unit─â┼úii ┼čcolare, simptomatici, a c─âror simptomatologie de boal─â debuteaz─â ├«n timpul orelor de curs, precum ┼či contac┼úilor persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al institu┼úiei cu care acesta a stat ├«n apropiere, la mai pu┼úin de 2 m, f─âr─â masc─â, cel pu┼úin 15 min).

ÔÇ×Provoc─ârile pe care le-au ├«nt├ómpinat ┼čcolile ├«n pandemie au fost multiple. Resim┼úim din plin efectul ├«nchiderii ┼čcolilor sau a restr├óngerii activit─â┼úii, indiferent de durata acestor m─âsuri, iar riscurile producerii unor diferen┼úe semnificative ├«ntre gradul de preg─âtire al copiilor din zone defavorizate sim┼úim c─â se accentueaz─â. Salut─âm decizia REGINA MARIA ┼či apreciem c─â ar putea adresa problema

riscului prezen┼úei ├«n clase, reduc├ónd posibile crize ├«n viitor. Testele antigen ne vor fi utile ├«n prevenirea r─âsp├óndirii virusului SARS-CoV-2, ├«n cadrul unit─â┼úii noastre de ├«nv─â┼ú─âm├ónt func┼úion├ónd 2 cabinete medicale ┼čcolare unde se vor putea realiza testele pentru cazurile suspecte. ÔÇŁ a declarat Adrian Hagiu, profesor ┼či director al ┼×colii Gimnaziale "Dimitrie Sturdza", Pope┼čti, ┼čcoal─â participant─â ├«n programul Teach for Romania.

Rezultatele testelor rapide vor fi disponibile la 15 minute dup─â prelucrare, au un grad de sensibilitate de 96,52%, iar gradul de specificitate este de 99,68%. Testele puse la dispozi┼úie de c─âtre REGINA MARIA sunt ├«nso┼úite de o serie de indica┼úii cu privire la modul corect de recoltare a exsudatului nazal, a prelucr─ârii ┼či interpret─ârii testelor.

Informaţii din protocolul în vigoare cu privire la diferite scenarii de simptomatologie

Scenariul I ÔÇô Elev identificat cu temperatura mai mare de 37,3╦ÜC sau simptome sugestive COVID-19

├Än acest scenariu este obligatorie ├«n┼čtiin┼úarea responsabilului desemnat de unitatea de ├«nv─â┼ú─âm├ónt ┼či a personalului medical din cadrul ┼čcolii. Elevul este ├«ndrumat ├«n ├«nc─âperea desemnat─â ca izolator, unde se izoleaz─â ┼či este monitorizat.

Părinţii sau reprezentantul legal al elevului minor este informat, iar în baza existenţei unui consimţământ informat al tutorelui, sau a acordului scris al elevului major, se efectuează testarea pentru COVID-19, utilizând un test rapid antigen.

Testarea se efectuează de către asistentul medical, la recomandarea medicului unităţii de învăţământ/ al reprezentantului DSP judeţean, sau de către medicul unităţii de învăţământ

├Än cazul ├«n care rezultatul testului este negativ, medicul sau asistentul medical al ┼čcolii:

ÔÇó anun┼ú─â p─ârin┼úii/ reprezentantul legal al elevului minor. ÔÇó completeaz─â toate c├ómpurile din formularul de testare cu maxim─â aten┼úie ┼či raporteaz─â cazul testat la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms. O copie a formularului de testare este transmis─â imediat p─ârintelui/ reprezentantului legal. ÔÇó recomand─â anun┼úarea medicului de familie de c─âtre p─ârin┼úi/ reprezentantul legal al elevului.

├Än cazul ├«n care rezultatul testului este pozitiv, medicul sau asistentul medical al ┼čcolii: ÔÇó anun┼ú─â p─ârin┼úii sau reprezentantul legal al elevului minor. ÔÇó recomand─â anun┼úarea medicului de familie de c─âtre p─ârin┼úi/ reprezentantul legal al elevului pentru stabilirea conduitei optime. ÔÇó completeaz─â pe formularul de testare cu maxim─â acurate┼úe toate c├ómpurile necesare ┼či raporteaz─â cazul la DSP, pentru a fi introdus ├«n Coronaforms. O copie a formularului de testare este transmis─â p─ârintelui/ reprezentantului legal.

├Än acest caz, colegii de clas─â ┼či din alte clase care au consim┼ú─âm├ónt semnat ┼či au avut contact direct cu cazul confirmat ├«n ziua confirm─ârii ┼či cu 2 zile anterior acesteia, inclusiv cei asimptomatici, se vor testa utiliz├ónd teste rapide antigen. De asemenea, vor fi testa┼úi ┼či profesorii de la clas─â. Excep┼úie de la testare vor face persoanele vaccinate complet ┼či cele care au trecut prin boal─â ┼či nu au trecut mai mult de 90 de zile de la vindecare.

Scenariul II ÔÇô Cadru didactic care are temperatura mai mare de 37,3╦ÜC sau simptome sugestive COVID-19

În eventualitatea în care un cadru didactic prezintă simptomatologie sugestivă COVID-19, acesta va merge în spaţiul alocat testării. La recomandarea medicului unităţii de învăţământ/al reprezentantului DSP judeţean, acesta va fi testat utilizând un test rapid antigen, conform indicaţiilor.

În cazul în care rezultatul testului este negativ, medicul sau asistentul medical al unităţii de învăţământ:

ÔÇó recomand─â cadrului didactic anun┼úarea ┼či consultarea medicului de familie.

ÔÇó recomand─â izolare la domiciliu p├ón─â la remiterea simptomatologiei.

ÔÇó completeaz─â integral formularul de testare ┼či raporteaz─â cazul testat la DSP, pentru a fi introdus ├«n Coronaforms.

├Än cazul ├«n care rezultatul testului este pozitiv, medicul ┼čcolar sau medicul responsabil de unitatea ┼čcolar─â ┼či/ sau asistentul medical ┼čcolar:

ÔÇó recomand─â cadrului didactic anun┼úarea ┼či consultarea telefonic─â a medicului de familie.

ÔÇó completeaz─â formularul de testare cu maxim─â acurate┼úe ┼či raporteaz─â cazul la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms.

Contac┼úii cazului cadrului didactic detectat pozitiv vor fi testa┼úi utiliz├ónd teste antigenice rapide pentru a identifica ├«n cel mai scurt timp eventuale cazuri positive. Excep┼úie vor face persoanele vaccinate complet ┼či cele care au trecut prin boal─â ┼či nu au trecut mai mult de 90 de zile de la vindecare.

Studii efectuate ├«n Statele Unite ale Americii arat─â c─â testarea rapid─â ├«n ┼čcoli, cu ajutorul testelor antigen, poate reduce rata de infectare cu p├ón─â la 50%. Astfel, concomitent cu desf─â┼čurarea campaniei na┼úionale de vaccinare ├«n mas─â, care a intrat recent ├«n a treia etap─â, testarea rapid─â este o modalitate prin care se poate eficientiza procesul de monitorizare ┼či men┼úinere sub control a situa┼úiei epidemiologice na┼úionale.