Pachete gratuite de teste rapide antigen pentru şcolile de stat

1 regina maria 1 jpg jpeg

Pentru a veni în sprijinul şcolilor, mai ales a celor din medii defavorizate, Regina Maria a lansat Safe Classroom, un program naţional dedicat şcolilor de stat şi aliniat la măsurile prevăzute de protocolul de testare antigen în unităţile de învăţământ, prin care oferă gratuit teste antigen pentru screening COVID-19.

Cele mai recente date arată că numărul de infectări în rândul elevilor şi preşcolarilor a crescut în medie cu 22 cazuri pe zi, iar în rândul personalului s-a înregistrat o creştere de aproximativ 40 de cazuri pe zi. Ca urmare a cazurilor confirmate, peste 200 de clase şi grupe care îşi desfăşurau activitatea faţă în faţă au fost suspendate în perioada 8-15 martie.

Programul lansat de Reţeaua de Sănătate REGINA MARIA se adresează tuturor şcolilor de stat din România, indiferent de oraş, fiind pregătiţi pentru livrare şi în zone vulnerabile sau izolate. În urma înscrierii pe site-ul REGINA MARIA, în secţiunea Safe Classroom, fiecare şcoală va primi până la 5 pachete care conţin câte 25 de teste rapide antigen pentru screening COVID-19. Testele puse la dispoziţie de către REGINA MARIA îndeplinesc toate cerinţele prevăzute la punctul 10 din Ordinul MS 1819/2020 şi vor fi însoţite de instrucţiuni clare de utilizare.

„Unităţile de învăţământ ar trebui să fie unele dintre cele mai sigure locuri dintr-o comunitate unde, pe lângă aspectele evident educaţionale, se pun şi bazele unui comportament social. Prin programul Safe Classroom, ne dorim să încurajăm şcolile să reia ritmul normal al predării. Suntem pregătiţi să susţinem prin această investiţie rezilienţa sistemului de învăţământ, să contribuim la continuitatea actului educaţional şi, pe termen lung, să contribuim la un viitor mai previzibil pentru noi toţi.” a declarat Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Reţeaua de sănătate REGINA MARIA.

Testarea cu teste antigen rapide este recomandată în următoarele cazuri:

· Elevilor simptomatici a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;

· Colegilor cazurilor confirmate din unitatea de învăţământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz;

· Cadrelor didactice şi altor angajaţi ai unităţii şcolare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs, precum şi contacţilor persoanelor confirmate pozitiv (cadre didactice din cancelarie sau alt personal angajat al instituţiei cu care acesta a stat în apropiere, la mai puţin de 2 m, fără mască, cel puţin 15 min).

„Provocările pe care le-au întâmpinat şcolile în pandemie au fost multiple. Resimţim din plin efectul închiderii şcolilor sau a restrângerii activităţii, indiferent de durata acestor măsuri, iar riscurile producerii unor diferenţe semnificative între gradul de pregătire al copiilor din zone defavorizate simţim că se accentuează. Salutăm decizia REGINA MARIA şi apreciem că ar putea adresa problema

riscului prezenţei în clase, reducând posibile crize în viitor. Testele antigen ne vor fi utile în prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, în cadrul unităţii noastre de învăţământ funcţionând 2 cabinete medicale şcolare unde se vor putea realiza testele pentru cazurile suspecte. ” a declarat Adrian Hagiu, profesor şi director al Şcolii Gimnaziale "Dimitrie Sturdza", Popeşti, şcoală participantă în programul Teach for Romania.

Rezultatele testelor rapide vor fi disponibile la 15 minute după prelucrare, au un grad de sensibilitate de 96,52%, iar gradul de specificitate este de 99,68%. Testele puse la dispoziţie de către REGINA MARIA sunt însoţite de o serie de indicaţii cu privire la modul corect de recoltare a exsudatului nazal, a prelucrării şi interpretării testelor.

Informaţii din protocolul în vigoare cu privire la diferite scenarii de simptomatologie

Scenariul I – Elev identificat cu temperatura mai mare de 37,3˚C sau simptome sugestive COVID-19

În acest scenariu este obligatorie înştiinţarea responsabilului desemnat de unitatea de învăţământ şi a personalului medical din cadrul şcolii. Elevul este îndrumat în încăperea desemnată ca izolator, unde se izolează şi este monitorizat.

Părinţii sau reprezentantul legal al elevului minor este informat, iar în baza existenţei unui consimţământ informat al tutorelui, sau a acordului scris al elevului major, se efectuează testarea pentru COVID-19, utilizând un test rapid antigen.

Testarea se efectuează de către asistentul medical, la recomandarea medicului unităţii de învăţământ/ al reprezentantului DSP judeţean, sau de către medicul unităţii de învăţământ

În cazul în care rezultatul testului este negativ, medicul sau asistentul medical al şcolii:

• anunţă părinţii/ reprezentantul legal al elevului minor. • completează toate câmpurile din formularul de testare cu maximă atenţie şi raportează cazul testat la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms. O copie a formularului de testare este transmisă imediat părintelui/ reprezentantului legal. • recomandă anunţarea medicului de familie de către părinţi/ reprezentantul legal al elevului.

În cazul în care rezultatul testului este pozitiv, medicul sau asistentul medical al şcolii: • anunţă părinţii sau reprezentantul legal al elevului minor. • recomandă anunţarea medicului de familie de către părinţi/ reprezentantul legal al elevului pentru stabilirea conduitei optime. • completează pe formularul de testare cu maximă acurateţe toate câmpurile necesare şi raportează cazul la DSP, pentru a fi introdus în Coronaforms. O copie a formularului de testare este transmisă părintelui/ reprezentantului legal.

În acest caz, colegii de clasă şi din alte clase care au consimţământ semnat şi au avut contact direct cu cazul confirmat în ziua confirmării şi cu 2 zile anterior acesteia, inclusiv cei asimptomatici, se vor testa utilizând teste rapide antigen. De asemenea, vor fi testaţi şi profesorii de la clasă. Excepţie de la testare vor face persoanele vaccinate complet şi cele care au trecut prin boală şi nu au trecut mai mult de 90 de zile de la vindecare.

Scenariul II – Cadru didactic care are temperatura mai mare de 37,3˚C sau simptome sugestive COVID-19

În eventualitatea în care un cadru didactic prezintă simptomatologie sugestivă COVID-19, acesta va merge în spaţiul alocat testării. La recomandarea medicului unităţii de învăţământ/al reprezentantului DSP judeţean, acesta va fi testat utilizând un test rapid antigen, conform indicaţiilor.

În cazul în care rezultatul testului este negativ, medicul sau asistentul medical al unităţii de învăţământ:

• recomandă cadrului didactic anunţarea şi consultarea medicului de familie.

• recomandă izolare la domiciliu până la remiterea simptomatologiei.

• completează integral formularul de testare şi raportează cazul testat la DSP, pentru a fi introdus în Coronaforms.

În cazul în care rezultatul testului este pozitiv, medicul şcolar sau medicul responsabil de unitatea şcolară şi/ sau asistentul medical şcolar:

• recomandă cadrului didactic anunţarea şi consultarea telefonică a medicului de familie.

• completează formularul de testare cu maximă acurateţe şi raportează cazul la DSP, pentru a fi introdus in Coronaforms.

Contacţii cazului cadrului didactic detectat pozitiv vor fi testaţi utilizând teste antigenice rapide pentru a identifica în cel mai scurt timp eventuale cazuri positive. Excepţie vor face persoanele vaccinate complet şi cele care au trecut prin boală şi nu au trecut mai mult de 90 de zile de la vindecare.

Studii efectuate în Statele Unite ale Americii arată că testarea rapidă în şcoli, cu ajutorul testelor antigen, poate reduce rata de infectare cu până la 50%. Astfel, concomitent cu desfăşurarea campaniei naţionale de vaccinare în masă, care a intrat recent în a treia etapă, testarea rapidă este o modalitate prin care se poate eficientiza procesul de monitorizare şi menţinere sub control a situaţiei epidemiologice naţionale.