Orezul negru, arma perfect─â contra oboselii

1 2 jpg jpeg

Din cauza faptului c─â are un con┼úinut ridicat de carbohidra┼úi, este considerat ca fiind unul dintre combustibilii buni ┼či necesari ai organismului uman, iar dac─â este consumat cu regularitate ajut─â la dublarea activit─â┼úii cerebrale.

Nu con┼úine gr─âsimi nocive, sare sau colesterol, este u┼čor de preparat ┼či se poate servi ├«ntr-o gam─â foarte variat─â.

Revigoreaz─â organismul

Principalul antioxidant pe care îl conţine, antocianina are un efect extrem de benefic asupra organismului, revigorându-l de fiecare dată când este consumat.

În trecut era cunoscut sub denumirea de orez interzis fiind consumat doar de către nobili.

Împiedică îmbătrânirea prematură

Se bucur─â de o mare cantitate de proteine care se elibereaz─â pe tot parcursul zilei men┼úin├ónd nivelul energetic ├«n parametri func┼úionali,astfel nu vei mai avea de a face cu st─âri de mole┼čeal─â, somnolen┼ú─â sau apatie.

Culoarea sa neagr─â este dat─â de c─âtre antocianin─â, antioxidantul care printre multe alte calit─â┼úi are grij─â s─â ├«ncetineasc─â procesul de ├«mb─âtr├ónire a organismului. Este benefic ┼či ├«n lupta ├«mpotriva radicalilor liberi, fortific├ónd sistemul imunitar, mai ales datorit─â con┼úinutului m─ârit de fier, magneziu, calciu, potasiu dar ┼či complexul vitaminic B.

Dintre toate tipurile de orez existente, cel negru se bucur─â de cantitatea cea mai mic─â de carbohidra┼úi ┼či de calorii ├«n acela┼či timp. Fapt care ├«l recomand─â s─â fie folosit ori de c├óte ori pofte┼čti.

2 jpg jpeg

Cum se consum─â

Celebrul Dr. Oz recomand─â ca la prima mas─â a zilei s─â consumi o jum─âtate de can─â de orez negru fiert pe care s─â ├«l amesteci cu fructe proaspete de sezon. O idee de mic dejun bogat─â ├«n vitamine, minerale ┼či nutrimen┼úi care s─â ├«┼úi asigure energie necesar─â pe tot parcursul zilei.

O alt─â modalitate de a-l consuma este s─â ├«l fierbi ┼či s─â ├«l adaugi ├«n salate, ca garnitur─â la pe┼čte sau gr─âtar. Nici sushi nu este departe de acest tip de orez. Dac─â e┼čti amator al acestui fel de m├óncare po┼úi s─â schimbi un pic re┼úeta ad─âug├ónd de data aceasta orez negru.

Dr. Oz ├«┼úi recomand─â s─â ├«nlocuie┼čti cerealele de la micul dejun cu o jum─âtate de orez negru fiert ┼či amestecat cu fructe proaspete. De asemenea, pune orez negru ├«n salatele pe care le faci, dar ┼či al─âturi de legumele/carnea de pe┼čte pe care le consumi la pr├ónz sau la cin─â.

Exist─â mai multe tipuri de orez negru, ├«ns─â cel mai adesea se g─âseste ├«n comer┼ú cel lipicios ┼či aromat.

Datorit─â gustului dulceag uneori poate fi folosit ┼či la prepararea dulciurilor sau a budincilor.