Num─ârul test─ârilor pentru depistarea COVID-19 urc─â spre 5.000 pe zi

1 teste pentru covid 19 jpg jpeg

Pentru a evita ├«nt├órzierea diagnostic─ârii infec┼úiei cu COVID-19, premierul Ludovc Orban a anun┼úat la radioul public c─â, ast─âzi, 9 aprilie, s-au ├«nregistrat 4.599 de teste, cele mai multe de c├ónd a ├«nceput epidemia, ┼či c─â, p├ón─â luni, 13 aprilie, num─ârul va cre┼čte la 5.000 pe zi.

Obiectivul acesta poate fi atins, a dat de ├«n┼úeles premierul ├«n declara┼úiile f─âcute la Radio Rom├ónia Actualit─â┼úi, subliniind c─â, m─ârind num─ârul de teste efectuate, nu vor mai exista ├«nt├órzieri ├«n diagnosticare, iar diagnosticarea se va face ├«n maximum 24 de ore din momentul solicit─ârii. Cu alte cuvinte, lu├ónd asemenea m─âsuri, posibilii infecta┼úi vor fi detecta┼úi mai repede ┼či trata┼úi.

ÔÇť├Än ceea ce prive┼čte capacitatea de testare, de diagnosticare, a crescut constant aceast─â capacitate. La ora actual─â putem procesa peste 4.000 de teste zilnic, iar obiectivul nostru este s─â dep─â┼čim p├ón─â luni 5.000 de teste zilnice, astfel ├«nc├ót s─â nu mai existe ├«nt├órzieri de diagnosticare ┼či diagnosticarea s─â se poat─â face pe un termen de maximum 24 de ore din momentul solicit─ârii, a afirmat premierul.

Perioada penuriei de echipamente medicale, dep─â┼čit─â

├Än ceea ce prive┼čte lupta pe plan mondial pentru achizi┼úia de materiale ┼či echipamente medicale specifice, Ludovic Orban a afirmat c─â, ├«n acest moment, nu se mai poate pune problema penuriei de echipamente: ÔÇťAm avut o perioad─â, ├«n care am avut o penurie de materiale ┼či echipamente. Aceast─â perioad─â, din punctul meu de vedere, este dep─â┼čit─â. At├ót pre┼čedintele Rom├óniei, c├ót ┼či eu, personal, ca premier, c├ót ┼či colegii mei din guvern, c├ót ┼či to┼úi cei care au fost implica┼úi ├«n derularea acestor proceduri, pentru a asigura materialele, echipamentele, substan┼úele, medicamentele necesare, au fost implicate la maximum ┼či iat─â c─â ├«ncepem s─â fim relativ bine din acest punct de vedereÔÇŁ.

Premierul a oferit asigur─âri c─â, ÔÇť├«n ultimele zile au intrat ├«n ┼úar─â aproximativ 4 milioane de m─â┼čti FPP2 ┼či FPP3, care sunt esen┼úiale pentru personalul din spitale, din zona de ambulan┼úe, de UPUÔÇŁ, ┼či c─â toate acestea sunt ├«n curs de distribuire, urm├ónd s─â protejeze personalul medical sau nemedical din spitale, care interac┼úioneaz─â direct cu cei care sunt bolnavi sau cu ceilal┼úi pacien┼úi care ar putea fi bolnavi.