Num─ârul donatorilor de organe a sc─âzut dramatic

1 2 jpg jpeg

Potrivit reprezentan┼úilor pacien┼úilor cu transplant, aceast─â sc─âdere ar fi o consecin┼ú─â a scandalurilor ┼či mesajelor negative legate de activitatea de donare, transplant ┼či monitorizare.

ÔÇ×Datele statistice europene ar─âtau c─â ├«n 2016 Rom├ónia se situa pe penultimul loc ca num─âr de donatori la un milion de locuitori. Acum, ├«n 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul locÔÇŁ, spun reprezentan┼úii ATR, preciz├ónd c─â ÔÇ×apar┼úin─âtorii pacien┼úilor ├«n moarte cerebral─â, ├«n cea mai mare parte, nu-┼či mai dau consim┼ú─âm├óntul pentru donareÔÇŁ.

Totodat─â, ATR consider─â c─â la dezbaterile legate de acest subiect ar trebui s─â participe medicii speciali┼čti, dar ┼či pacien┼úi beneficiari de transplant, ├«ntruc├ót informa┼úia transmis─â s─â fie corect─â ┼či complet─â.

ÔÇ×├Än acela┼či timp, consider─âm c─â mesajele ar trebui s─â prezinte ┼či partea pozitiv─â a activit─â┼úii: beneficiile activit─â┼úii de transplant, caracterul legal ┼či benefic al actului don─ârii, nevoia ┼či importan┼úa don─ârii pentru salvarea de vie┼úi.

Prezentarea continu─â ┼či repetat─â doar de informa┼úie negativ─â, ap─ârut─â ├«n diferite medii jurnalistice, determin─â, pe de o parte, ca publicul s─â nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de alta afecteaz─â prestigiul ├«ntregului corp medical ┼či performan┼úele medicale ob┼úinute ├«n decursul anilor (unele ├«n premier─â).

├Än plus, induce ┼či ne├«ncredere ├«n r├óndul pacien┼úilor pentru a se mai ├«nscrie pe listele de a┼čteptare ├«n vederea efectu─ârii unui transplant. ├Äncrederea se c├ó┼čtig─â greu ┼či se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o sut─â de ┼čtiri reale despre transplanturi reu┼čite poate fi anulat de o singur─â informa┼úie negativ─âÔÇŁ, afirm─â aceea┼či surs─â.