Numărul cazurilor de rujeolă a ajuns la 9.704

1 2 jpg jpeg

Numită în limbajul curent pojar, rujeola este cea mai frecventă dintre bolile copilăriei. Este o infecţie respiratorie, extrem de contagioasă, provocată de un virus. Declanşarea bolii determină o erupţie cutanată răspândită pe tot corpul şi are simptome asemănătoare gripei, inclusiv febra mare, tuse, secreţii nazale şi oculare.

Din cele 9.704 de persoane confirmate cu

, 35 au decedat. Dintre persoanele decedate, 9 sunt din judeţul Timiş, 6 — Arad, 7 — Dolj, 3 — Caraş Severin, câte una din judeţele Bihor, Braşov, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti. Au fost înregistrate cazuri de rujeolă în 41 de judeţe.

1 2 jpg jpeg

Rujeola se răspândeşte pe aceleaşi căi clasice şi anume prin intermediul picăturilor de salivă şi a secreţiilor nazale pe care persoana infectată le împrăştie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii. Transmiterea indirectă, adică prin contactul cu diferite obiecte contaminate (jucării, mobilier) este rară în cazul rujeolei, însă nu imposibilă.

Vaccinarea împotriva rujeolei este o metodă eficientă de prevenire a bolii.Tratamentul presupune odihnă la pat într-o cameră răcoroasă şi fără lumină puternică şi consumul unei cantităţi mari de lichide.

De asemenea, este recomandată evitarea contactului cu persoane care nu au avut boala şi nici nu au fost vaccinaţi. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte ca erupţia cutanată tipică să apară şi încă 4 zile după aceea.