Nu-ţi forţa copilul să pape tot din farfurie!

1 2 jpg jpeg

Subiectul cercetării se bazează pe conceptul nesănătos adoptat de către părinţi de a-i îndruma pe copii să consume toată mâncarea din farfurie sau de a le interzice consumul anumitor alimente.

Mai mult decât atât, cei mai mulţi părinţi îşi ademenesc copiii să lase curat în farfurie dacă vor să primească, drept răplată pentru efort, ceva dulce.

Din nefericire, acest principiu adoptat de mulţi părinţi poate să afecteze sănătatea copiilor, mai târziu, când pot suferi din cauza kilogramelor în exces.

Oamenii de ştiinţă americani, de la Universitatea din Minnesota (SUA) au descoperit că forţându-i pe copii să mănânce tot din farfurie îi expun riscului de a suferi de obezitate.

Cercetătorii au explicat că influenţându-le atitudinea faţă de mâncare şi faţă de cantitatea de alimente consumate, părinţii le dezvoltă copiilor vulnerabilitate în faţa tulburărilor de alimentaţie.

Pe scurt, explică experţii americani, cei mici îşi pierd simţul măsurii şi al saţietăţii.

Pe de altă parte, şi persoanele care refuză să le dea celor mici anumite alimente pot fi responsabile de tulburările alimentare la care vor fi expuşi copiii mai târziu.

Experţii americani au observat că părinţii care le interzic copiilor anumite produse alimentare, precum este ciocolata, au şanse mai mari să-şi vadă urmaşii supraponderali sau obezi.

Oamenii de ştiinţă au cumulat informaţiile provenite de la două mari cercetări. „EAT 2010“ a studiat alimentaţia şi activitatea fizică la adolescenţi, studiu la care au participat aproximativ 2.800 de tineri.

A doua cercetare, „Project F-EAT“ a analizat factorii de influenţă din mediul familial asupra greutăţii corporale la adolescenţi.

„Am descoperit că între 50% şi 60% din numărul părinţilor chestionaţi au recunoscut că le solicită copiilor să mănânce tot din farfurie“, a declarat coordonatorul cercetării Katie Loth.

„Mai mult, am găsit că între 30% şi 40% din părinţi îşi încurajează copiii să continue să mănânce, chiar dacă aceştia spun că s-au săturat“, a adăugat cercetătorul.