Nu ignora simptomele bolilor tiroidiene!

1 2 jpg jpeg

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul pacienţilor cu afecţiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani. În anul 2010 au fost înregistrate 35.439 de cazuri noi, iar în 2016, numărul a ajuns la 83.413. Endocrinologii atenţionează însă că numărul real de pacienţi este mult mai mare, iar nediagnosticarea acestor afecţiuni afectează şi sănătatea cardiovasculară, psihicul pacienţilor. Ştiai că... ... 86% din pacienţii cu hipotiroidie din România sunt femei? Oboseala, un simptom banal doar în aparenţă Multe persoane care suferă de boli tiroidiene, fără şi ştie, cred că problemele de sănătate cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viaţă haotic. Confundă simptomele cu efectele negative ale stilului de viaţă. Starea de oboseală care durează mai mult de 6 luni, însoţită de dureri ale muşchilor, migrene, tulburări digestive, ar trebui să alarmeze pe oricine. Alte semne ale problemelor endocrinologice includ: - fluctuaţii ale greutăţii, - constipaţie, - stări depresive, - menstruaţie neregulată, - reducerea libidoului. „Românii sunt obişnuiţi să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea şi episoadele de anxietate nu sunt şi nici n-ar trebui să fie tratate ca şi cum ar fi o normalitate. Normal este să ne simţim bine.

Bolile tiroidiene pot fi ţinute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienţii să-şi testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sânge.”, spune dr. Rodica Petriş (foto), medic specialist în Endocrinologie.

2 jpg jpeg

Atât femeile, cât şi bărbaţii cu vârste de peste 35 de ani sunt sfătuiţi să-şi testeze anual nivelul de TSH din sânge.

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în faţa traheei şi este esenţială în buna funcţionare a organismului. Şi asta pentru că hormonii tiroidieni influenţează consumul de energie, temperatura corpului şi ritmul bătăilor inimii.

2 jpg jpeg

Atât secreţia scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât şi cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) şi duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, şi tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Medicii de familie trebuie să le recomande pacienţilor să-şi facă investigaţii endocrinologice. „Înainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie să se asigure că problemele pe care le reclamă pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene. De aceea, cred că este foarte important ca pacienţilor care prezintă simptomele acestor afecţiuni şi care nu trec printr-o perioadă agitată să li se recomande investigaţii endocrinologice amănunţite”, spune dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Române de Medicină a Familiei.