Nu fuma imediat cum te-ai trezit! Rişti să te-mbolnăveşti!

1 2 jpg jpeg

Riscul scade dacă fumătorii amână ţigara cel puţin o oră după ce s-au trezit. Persoanele nerăbdătoare să fumeze în prima jumătate de oră de la trezire inhalează o cantitate mare de nicotină pentru a-şi satisface nevoia de drog (dat fiind că în timpul somnului se sistează aportul de drog).

O dată cu aceasta, inhalează şi mai mult gudron, responsabil de efectele toxice ale fumului de tutun. În acelaşi timp, prima ţigara dictează şi ”comportamentul” fumătorului de peste zi. Astfel, persoana în cauză va fuma cu aceeaşi intensitate pentru a inhala aceeaşi cantitate mare de nicotină.

Renunţă la viciu fără bani!

La nivel mondial, peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului. Dependenţa de nicotină este o boală cronică care poate fi prevenită sau tratată cu ajutor medical de specialitate. Fumătorii români pot primi ajutor gratuit ca să renunţe la viciu prin programul naţional al Ministerului Sănătăţii.

Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, ori să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist.