Noul coronavirus şi sarcina: care sunt riscurile pentru femeile gravide?

1 coronavirus poza jpg jpeg

Noul coronavirus, care a apărut în China în decembrie 2019, circulă acum pe teritoriul Europei şi infectează tot mai mulţi oameni. Care sunt riscurile pentru femeile gravide şi pentru făt, dacă sunt infectaţi?

Posibilă transmitere de la mamă la copil înainte de naştere

Covid- 19, noul coronavirus apărut la sfârşitul lunii decembrie în China este deocamdată insuficient studiat, mai ales în privinţa impactului său asupra sarcinii. Cu toate acestea, medicii de la Spitalul Wuhan, care s-au confruntat cu primul focar de infecţie au precizat că viitoarele mame ar putea să le transmită virusul bebeluşilor lor. Ei au ajuns la această concluzie după ce un nou-născut de o femeie infectată, a fost testat şi a avut un rezultat pozitiv, la câteva ore după naştere.

Nou-născutul nu avea febră sau tuse. Pe de altă parte, el a suferit de dificultăţi de respiraţie. Intr-un interviu realizat pentru CCTV, dr. Zeng Lingkong, un medic de la Spitalul Wuhan, îndeamnă la prudenţă: „Acest lucru ne arată că trebuie să fim vigilenţi cu privire la infecţiile de la mamă la copil”.

Coronavirus şi sarcină: riscurile de naştere prematură?

Profesioniştii nu au încă suficiente date pentru a cunoaşte efectele asupra sarcinii şi a fătului. Cu toate acestea, două studii efectuate în timpul altor focare de coronavirus permit cercetătorilor de la Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare şi Universitatea din Aix-Marseille, sa fie îngrijoraţi cu privire la  consecinţele pentru sănătatea mamei  şi copilul. Studiul a urmărit 12 femei gravide care au contractat Forma de coronavirus SARS  între 2002 şi 2003. Au fost monitorizate 7 gravide care au fost în primul trimestru de sarcină când s-au infectat  Patru dintre ele au suferit avort spontan.

Restul de 5 gravide au ajuns la al doilea sau al treilea trimestru. Doi dintre feţi au avut retard  de creştere în mediul  intrauterin. Patru femei au născut prematur, iar la trei dintre ele, cauza a fost starea de sănătate deteriorată. Trei gravide au murit din cauza SARS. 

O altă cercetare a implicat 11 femei infectate cu o alta variantă de coronavirus, MERS-CoV. Şase dintre ele au născut la termen, iar cei 6 nou-născuţi au fost urmăriţi atent după naştere, alţi 3 s-au născut prematur din cauza stării de sănătate îngrijorătoare a mamei lor şi 2 gravide au murit.

Noul coronavirus, responsabil pentru infecţiile cu Covid-19, este similar MERS-CoV şi SARS-Cov, de aceea  oamenii de ştiinţă se tem că infecţia va duce la complicaţii în timpul sarcinii. Într-un articol publicat în revista Lancet, ei recomandă screening-ul de rutină în sarcină şi cer, de asemenea, pentru monitorizare, concedii medicale prelungite acorate gravidei în cazul în care o infecţie este confirmată.

Acţiuni pentru a te proteja de coronavirus

Viitoarele mame au un interes legitim în se proteja de noul coronavirus, de aceea, reluăm mai jos, paşii pe care trebuie să-i facem pentru a evita contaminarea:

  • Spălaţi-vă pe mâini în mod frecvent.
  • Tuşiţi sau strănutaţi cu mâna afundată în pliul cotului, sau într-un şerveţel pe care trebuie să-l aruncaţi imediat şi să vă splăţi pe mâini.
  • Salutaţi fără a da mâna cu persoanele pe care le întâlniţi şi evitaţi să vă pupaţi sau îmbraţişaţi.
  • Folosiţi batiste de unică folosinţă.
  • Purtaţi măşti chirugicale dacă sunteţi bolnavi.