Noul coronavirus NU e o sentinţă la moarte. Medic: ”E o boală respiratorie ca gripa, extrem de contagioasă, însă nicidecum fatală”

1 whatsapp image 2020 03 11 at 21 23 34 jpg jpeg

În România s-au confirmat până în prezent 48 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar 1.556 de persoane sunt în carantină instituţionalizată şi 13.646 în izolare la domiciliu. Chiar şi aşa, populaţia nu trebuie să se teamă şi să înţeleagă că infecţia cu Coronavirus nu este o sentinţă la moarte, ci o boală extrem de contagioasă.

”COVID 19  e o boală respiratorie ca gripa, ca altele, extrem de contagioasă, însă nicidecum fatală.

Carantina este o formă a izolării (de izolat se izolează bolnavii, cei cu simptome), carantina deci, e izolarea sănătoşilor care AR FI PUTUT intra în contact cu virusul. Ca să-i blochezi virusului drumul spre mai departe.

În lupta cu acest COVID19, până la urmă tot corpul uman este responsabil de vindecare, prin anticorpii proprii, exact ca la gripă sau alte virusuri respiratorii, sau alte virusuri în general. Sau chiar unele bacterii. Să ştiţi că celebrul Tamiflu dat în gripă nu scurtează boala, nici nu-i scade gravitatea, ci reduce doar intensitatea simptomelor. Când o reduce. Uneori, cu efecte adverse care fac să cântăreşti atent decizia, ca medic. Deci nici Tamiflu-ul de care Europa e deja sătulă, iar românii abia îl descoperă ca agent salvator, nici Tamiflu nu-i oglinda fermecată din gripă. Tot prevenţia ei prin vaccinare şi igienă e mai sigură.

Iar dacă vindecarea depinde în primul rând de imunitatea celui bolnav, cum spun eu mai sus, logic că vârstnicii, cei cu multe boli cronice, copiii mici, vor fi mai vulnerabili. Dar acesta e un adevăr valabil la muult mai multe boli decât COVID 19. E valabil şi la virusul sinciţial respirator, şi la virusul herpetic, chiar şi la coci – meningococ, streptococ stafilococ sau pneumococ.

Aşadar. COVID19 nu-i explozie nucleară la graniţa judeţului vostru. Este un virus cu mare contagiozitate, dintr-o clasă veche/cunoscută, dar uluindu-ne  cu o formă nouă, ceva mai agresivă. Şi fiindcă e aşa mare contagiozitatea şi mulţi se îmbolnăvesc (dacă statul nu face demersuri să oprească COVID-ul), din mulţii infectaţi, unii vor face forme grave şi vor muri. Dar asta aţi auzit-o şi despre gripă care, iată, acum a intrat într-un con de anonimat, în timp ce ieri plângeam tahicardici de frica gripei, aflând că în ţară unii au murit de gripă. Azi însă vedem gripa ca pe sora bună, mai că am pupa-o, fiindcă marele duşman actual a devenit COVID-ul 19. Să nu credeţi, însă, că nu mai mor câte unii şi de gripă, între timp. Dar voi aţi auzit şi pe perioada caniculei, că mor oameni pe capete, din pricina căldurii excesive. Nu? Aţi auzit la ştiri şi că se moare-n draci pe şosele, din cauza excesului de viteză, a beţiei la volan şi a depăşirilor neregulamentare.

Ei bine, printre toate astea există acum şi un COVID 19, mai de speriat fiindcă-i nou, n-are vaccin şi nu-l cunoaştem bine. Dar care NU-I O SENTINŢĂ LA MOARTE nici măcar dacă-l porţi, sau dacă te-ai ţucat cu un COVID-rusat recent” a scris medicul Otilia Ţigănaş pe blogul său.