Note mai mari la şcoală? Află care poate fi soluţia!

1 2 jpg jpeg

Sport mai mult, note mai bune

Cercetătorii de la Universitatea Dundee din Scoţia sunt convinşi că un program zilnic de exerciţii fizice îi va ajuta pe copii să obţină note mai bune, mai ales la matematică, limba maternă şi ştiinţe. Rezultatele studiul arată că în funcţie de intensitatea exerciţiilor şi notele pot creşte la testele periodice.

Totuşi, cercetătorii nu au reuşit să explice cauzele care se află în spatele acestei legături dintre sport şi note. Josephine Booth, lector la Universitatea din Dundee, spune că există numeroase presupuneri legate de legătura dintre ele, cum ar fi timpul mai mare petrecut asupra unei teme în sala de clasă sau creşterea respectului de sine.

,,Ar putea fi chiar o explicaţie biologică, de vreme ce alţi cercetători au descoperit că lipsa de mişcare poate afecta structura şi funcţionarea creierului şi astfel, influenţează performanţa intelectuală a elevilor”, spune Booth.

Studiu amănunţit

Studiul a evaluat aproape 5.000 de elevi aflaţi în programul ,,Copiii anilor ‘90”, un proiect care urmăreşte starea de sănătate a peste 14.000 de copii născuţi în Anglia între 1991 şi 1992. Echipa de cercetători britanici a măsurat durata şi intensitatea activităţii fizice zilnică a elevilor de 11 ani pentru o perioadă între 3 şi 7 zile.

Elevii au avut un aparat montat la centură pentru a măsura activitatea. La 11 ani, atât băieţii, cât şi fetele făceau mai puţin de 60 de minute de mişcare zilnic. La băieţi, era vorba de o medie de 29 de minute, iar la fete de o medie de 18 minute de mişcare.

Cei care au făcut sport au luat note mai bune la examene. La 11 ani, copiii care au exersat mai mult în sala de sport au avut note bune la matematică, limba engleză şi ştiinţe.

Activitatea sportivă a ajutat în special fetele să se descurce mai bine la examenele de ştiinţă. La fel şi la copiii de 13, 15 şi 16 ani.

Cercetătorii au luat în calcul şi alţi factori care ar fi putut afecta performanţa şcolară, cum ar fi statutul social şi economic, greutatea la naştere, vârsta mamei la naştere sau dacă aceasta a fumat în timpul sarcinii.

Legătura dintre sport şi notele de la şcoală a rămas valabilă. Josephine Booth spune că descoperirea are implicaţii importante asupra politicii de educare a copiilor în şcoli, unde, sugerează ea, ar trebui să se dea o importanţă mai mare sportului ca mod de a îmbunătăţi performanţa şcolară.