Nivelul de testosteron scade la t─âticii care dorm al─âturi de copii

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â francezi au declarat c─â au efectuat primul studiu ├«n acest sens. Cercet─âtorul Lee Gettler, care activeaz─â ├«n cadrul Universit─â┼úii din Notre Dame, a precizat c─â nimeni p├ón─â acum nu ┼či-a pus ├«ntreb─âri despre modul cum poate fi influen┼úat un b─ârbat care doarme cu copilul s─âu.

S-a pus problema doar din perspectiva dezvolt─ârii comportamentale a copilului, care poate fi deviat─â ┼či care poate suferi consecin┼úe precum tulbur─âri psihologice.

Cercet─ârile oamenilor de ┼čtiin┼ú─â au vizat reac┼úiile ta┼úilor care ├«mpart acela┼či pat cu copiii lor. Experimentul vine dup─â ce savan┼úii au studiat nivelul de testosteron la b─ârba┼úii care au devenit ta┼úi.

Din cercetări, s-a descoperit că bărbaţii cu nivel mai mare de testosteron nu s-au lăsat influneţaţi de plânsetele copiilor.

Comparativ, ta┼úii cu niveluri sc─âzute de testosteron au manifestat sentimente de compasiune fa┼ú─â de pl├ónsete ┼či au devenit mai protectivi.

La studii au participat 362 de tineri filipinezi. Cercet─âtorii francezi au ┼úinut sub observa┼úie, la fiecare ├«n parte nivelul de testosteron, pe care l-au m─âsurat ├«n anul 2005, ├«nainte de a deveni t─âtici, ┼či dup─â, ├«n anul 2009, c├ónd fiecare a avut cel pu┼úin un copil.

Rezultatele au ar─âtat c─â nivelul de testosteron sc─âzuse ┼či c─â aproximativ 92% dintre ei dorm al─âturi de copii.