Neuropatia diabetică, o complicaţie subdiagnosticată

1 2 jpg jpeg

Una dintre cele mai răspândite afecţiuni cronice din România, diabetul zaharat prezintă o complicaţie care de multe ori este invalidantă: neuropatia diabetică. Potrivit specialiştilor, această boală este subdiagnosticată. Glicemia ridicată poate favoriza apariţia unor leziuni ale fibrelor nervoase în corp, cel mai des la nervii picioarelor. Un studiu realizat în România la care au participat 25 000 de persoane cu diabet a arătat că există o prevalenţă mare a neuropatiei nediagnosticate. 52% din pacienţii care au negat că ar suferi de neuropatie au prezentat simptome ale neuropatiei diabetice. Severitatea neuropatiei are un impact major asupra calităţii vieţii Simptomele pot varia de la durere şi amorţeală la nivelul extremităţilor, până la afecţiuni ale sistemului digestiv sau ale tractului urinar, precum şi boli cardiovasculare. Pentru unele persoane aceste simptome sunt uşoare, însă pentru alţii, neuropatia diabetică poate fi dureroasă, dizabilitantă ori fatală.

Printre semnele neuropatiei diabetice se numără scăderea sensibilităţii la atingere, pierderea de echilibru, ameţeala la ridicarea bruscă de pe scaun sau din pat, slăbiciunea şi/sau durerile membrelor, senzaţiile de arsură sau furnicături ale membrelor, balonarea, vărsăturile, diareea sau constipaţia, problemele de urinare, vederea înceţoşată, durerile oculare.

,,Neuropatia diabetică este o afecţiune care trebuie diagnosticată cât mai rapid, deoarece este cea mai frecventă complicaţie a diabetului zaharat. Este nevoie de un efort susţinut din partea tuturor factorilor implicaţi, astfel încât, după ce e diagnosticată, această afecţiune să fie tratată şi monitorizată cât mai eficient.

continuă să organizeze evenimente adresate personalului medical implicat în îngrijirea pacienţilor cu diabet zaharat pentru îmbunătăţirea continuă a cunoştinţelor în domeniu.”