Neuropatia diabetică, o complicaţie subdiagnosticată

1 2 jpg jpeg

Una dintre cele mai r─âsp├óndite afec┼úiuni cronice din Rom├ónia, diabetul zaharat prezint─â o complica┼úie care de multe ori este invalidant─â: neuropatia diabetic─â. Potrivit speciali┼čtilor, aceast─â boal─â este subdiagnosticat─â. Glicemia ridicat─â poate favoriza apari┼úia unor leziuni ale fibrelor nervoase ├«n corp, cel mai des la nervii picioarelor. Un studiu realizat ├«n Rom├ónia la care au participat 25 000 de persoane cu diabet a ar─âtat c─â exist─â o prevalen┼ú─â mare a neuropatiei nediagnosticate. 52% din pacien┼úii care au negat c─â ar suferi de neuropatie au prezentat simptome ale neuropatiei diabetice. Severitatea neuropatiei are un impact major asupra calit─â┼úii vie┼úii Simptomele pot varia de la durere ┼či amor┼úeal─â la nivelul extremit─â┼úilor, p├ón─â la afec┼úiuni ale sistemului digestiv sau ale tractului urinar, precum ┼či boli cardiovasculare. Pentru unele persoane aceste simptome sunt u┼čoare, ├«ns─â pentru al┼úii, neuropatia diabetic─â poate fi dureroas─â, dizabilitant─â ori fatal─â.

Printre semnele neuropatiei diabetice se num─âr─â sc─âderea sensibilit─â┼úii la atingere, pierderea de echilibru, ame┼úeala la ridicarea brusc─â de pe scaun sau din pat, sl─âbiciunea ┼či/sau durerile membrelor, senza┼úiile de arsur─â sau furnic─âturi ale membrelor, balonarea, v─ârs─âturile, diareea sau constipa┼úia, problemele de urinare, vederea ├«nce┼úo┼čat─â, durerile oculare.

,,Neuropatia diabetic─â este o afec┼úiune care trebuie diagnosticat─â c├ót mai rapid, deoarece este cea mai frecvent─â complica┼úie a diabetului zaharat. Este nevoie de un efort sus┼úinut din partea tuturor factorilor implica┼úi, astfel ├«nc├ót, dup─â ce e diagnosticat─â, aceast─â afec┼úiune s─â fie tratat─â ┼či monitorizat─â c├ót mai eficient.

continu─â s─â organizeze evenimente adresate personalului medical implicat ├«n ├«ngrijirea pacien┼úilor cu diabet zaharat pentru ├«mbun─ât─â┼úirea continu─â a cuno┼čtin┼úelor ├«n domeniu.ÔÇŁ